Hubble Telescope maakt bijzondere foto spiraalstelsel

Hubble Telescope maakt bijzondere foto spiraalstelsel

Redactie digifoto Starter 1246
De Hubble Space Telescope heeft ons de afgelopen jaren een aantal van de meest iconische beelden van de ruimte gegeven. De telescoop heeft inmiddels vele sterrenstelsels gezien en heeft recentelijk een interessante foto van een spiraalstelsel vastgelegd die zich maar liefst 60 miljoen lichtjaar van ons verwijderd bevindt.

ESA plaatst foto spiraalstelsel als foto van de week

Het spiraalvormige sterrenstelsel werd zijwaarts vastgelegd, waardoor er een foto kon worden gemaakt van het sterrenstelsel en profil. Dit is een beeld wat we nog niet vaak hebben gezien. De European Space Agency (ASA) plaatste de foto afgelopen week als de 'foto van de week.' Op de afbeelding wordt er een spiraalstelsel getoond dat NGC 3717 wordt genoemd. Het spiraalstelsel ligt in het sterrenbeeld Hydra (de waterslang).

Foto spiraalstelsel bijzonder in beeld gebracht

'NGC 3717 is niet perfect vastgelegd: want de randen van het spiraalstelsel zijn niet gefotografeerd,' geeft een woordvoerder van ESA aan. 'Daarnaast wordt het beeld een stukje gekanteld naar beneden weergegeven. Deze hoek biedt echter wel zicht op de schijf en de centrale uitstulping, waarvan slechts één zijde zichtbaar is.'

De ESA vervolgt: 'Over een groot gedeelte van hun lengte hebben spiraalvormige sterrenstelsels de vorm van een dunne pannenkoek. In de kern echter,  zijn er heldere bolvormige met sterren gevulde uitstulpingen die deze sterrenstelsels een vorm geven die enigszins lijkt op die van een vliegende schotel.' Doordat het spiraalstelsel bijna en profil wordt weergegeven, krijgt de kijker een levendige voorstelling van de driedimensionale vorm van het stelsel.

Credits foto: ESA/Hubble & NASA, D. Rosario.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie