Trillende handjes? Geen probleem

Google: superresolutie met trillende handen

Aimée1 596
Je kent het vast wel… mislukte foto’s door trillende handen. De nieuwe techniek van Google zorgt voor een superresolutie waardoor zelfs beelden waarin trillingen voorkomen een hogere resolutie krijgen dan de foto’s die volledig stilstaand zijn gemaakt.

Trillingen

De nieuwe techniek van Google wordt ondersteund door de trillingen van je handen. De trillingen binnen een foto worden normaal gesproken als 'no-go' gezien binnen fotografie maar deze techniek heeft juist de trillingen nodig om te werken. Tot voorheen werd veel gewerkt met OIS beeldstabilisatie en camera body's die ervoor zouden zorgen dat de bewegingen geen problemen zouden opleveren. 

De sensor neemt een serie van 12-megapixel RAW foto's en omdat je handen altijd een klein beetje bewegingen zullen er zo'n 50 foto's worden genomen. Deze frames worden bij deze techniek samengevoegd. Door de details die diep in het beeld zitten niet billinair in te delen, blijven de kleurwaardes en het detail van elke frame in tact. Hierdoor blijft het beeld heel scherp. Google noemt het een 'multi-frame super-resolution' algorithme. 

Google innovatie Super-Res

Vergeleken met digitale spiegelreflex camera's hebben smartphones over het algemeen sensoren die vele malen kleiner zijn. Dit zorgt voor een aantal nadelen zoals: meer ruis bij slecht weer, minder kleur informatie en detail en kleinere bestandsformaten.

Zou het niet fijn zijn om foto's te kunnen maken waarin er meer detail en resolutie gewonnen kan worden uit normale foto's genomen met een mobieltje? Gelukkig is dit binnenkort mogelijk, door een nieuwe innovatie van Google

In de video hieronder wordt de techniek van deze nieuwe uitvinding verder uitgelegd.

 

 

afbeelding van Aimée1

Aiméevan Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAimée