Fotograferen met een softbox

Fenna Kiebert 232
Veel fotografen maken gebruik van een softbox. Mocht je binnenkort beginnen met het fotograferen met een softbox of gewoon je softbox foto's willen verbeteren, lees dan vooral dit artikel even.

De softbox is nog steeds de lichtmodifier die iedereen kent en waarmee bijna elke fotograaf begint. Ze zijn bekend en betrouwbaar. Wanneer fotografen beginnen met belichting, weten ze vaak niet meteen hoe ze het moeten aanpakken. Hier wat je nodig hebt en in gedachten moet houden bij het werken met een softbox.

Verlichting door de softbox

Er is een klein geheim voor verlichting: hoe meer het licht verspreid is over het beeld, hoe zachter het zal zijn. Denk aan hoe zonnestralen plotseling een stuk rustiger worden als er een wolk voor de zon komt. Kortom, zachte verlichting zorgt voor licht dat resulteert in heel lichte schaduwen. Hard licht verwijst naar licht dat zeer donkere schaduwen veroorzaakt.

LEES OOK: Midden op de dag? Ga zwart-wit

Een andere belangrijke regel: als je iemand flatterend op de foto wilt zetten met zachte belichting, moet je een softbox hebben die groter is dan het deel van het onderwerp in beeld. Bij een portret van alleen het gezicht en de schouders, heb je dus een kleinere softbox nodig dan wanneer je heel het lichaam op de foto zet.

Waar plaats je de softbox?

Waar je je softbox plaatst, is ook belangrijk. Het is meestal geen goed idee om een ​​softbox onder een onderwerp te plaatsen. De beste plaats om een ​​softbox te positioneren is boven je onderwerp, met het licht naar beneden gericht. Dit zorgt voor een meer natuurlijke uitstraling van het onderwerp, maar helpt ook voor de juiste belichting rondom je onderwerp. 

Richt de persoon naar de softbox, kijk naar de juiste houdingen en zoek de mooiste belichting. Als je softbox precies goed staat, doet dat het licht er natuurlijk uitzien. Zie je softbox als een raam. Waar zou je dat raam plaatsen? En waar zou je de persoon die wordt verlicht plaatsen? Wat levert de mooiste foto’s op?

Zilver of wit?

Nu is hier de grotere vraag: zilver of wit? Als je niet weet wat hiermee bedoeld wordt, dit verwijst naar het interieur van de softbox. Een wit interieur is vaak beter voor de huid en zorgt voor een zachtere uitstraling. Een zilveren interieur geeft je meer details en pittiger licht. Zilver is meestal beter voor productfotografie.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna