Betere foto’s maken aan het water

Tips en ideeën om betere foto's te maken aan het water

Tieme Snijders 430
De ene omgeving is de andere niet. Sommigen zijn leuker of interessanter om te fotograferen dan anderen. Een scene met water is echter bijna altijd leuk om te fotograferen. Denk aan een baai, of een haven. We geven je tips om je foto's naar een hoger plan te tillen.

De haven

Een pier, een haven, of de kustlijn: het zijn fotogenieke locaties. Volg deze simpele tips op en en maak er geweldige foto’s.

Maak bijvoorbeeld gebruik van de reflecties van het water. Houdt rekening met de stand van de zon. Fotografeer bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de avond. Je zult zien dat de onderwerpen, een langere schaduw hebben. Doe er je voordeel mee, want hier kun je erg interessante foto’s mee maken! Ondanks het mooie licht dat je hebt in de ochtend of avond, kan het tócht interessant zijn om de foto om te zetten naar zwart-wit, experimenteer hiermee!

Details

Kijk naar de details. Zoom hierop in en maak er gebruik van. Sommige onderwerpen die je tegen kan komen in de haven, zoals boten, kunnen van die mooie afbladderende verf hebben. Gebruik dit bijvoorbeeld om een close-up foto te maken.

Wees creatief met compositie. Kijk vanuit verschillende hoeken. Gebruik verschillende lenzen. Neem een groothoeklens als je de haven wilt fotograferen, maar neem ook andere lenzen mee als je die hebt. Zo krijg je alles mooi in beeld. Houd uiteraard ook de regel van derden in de gaten.

Mensen en dieren

Vergeet ook niet de mensen en dieren te fotograferen als je aan de waterkant staat. Het is leuk om jouw kinderen, of je partner te fotograferen als deze langs de kust loopt. Let erop dat ze niet direct in de camera kijken. Houd het zo natuurlijk mogelijk. Zeemeeuwen doen het ook goed op de foto. Mocht je de kans krijgen, is het leuk om dolfijnen op de foto te zetten! Gebruik hiervoor een telezoomobjectief om ze beeldvullend op de foto te krijgen.