Maak mooie foto's van de kust

De kust fotograferen: 6 tips

Eefke Burg 849
Nu het weer in Nederland wat minder is, denken fotografen er niet snel aan om te gaan fotograferen aan de kust. Toch kan dit juist nu mooie, winderige platen opleveren die je niet zoveel ziet. Denk je er aan om te gaan fotograferen aan de kust? Neem onderstaande 6 tips mee om tot de mooist mogelijke plaatjes te komen.

kust, beste, foto's, fotograferen

#01 Fotografeer het grotere plaatje

De zee maak vaak grote indruk als deze wordt gefotografeerd met een groothoek. De weidsheid van het geheel is hier heel goed mee zichtbaar en de zee maakt hier in zijn geheel veel indruk mee. Ga dan ook op zoek naar die geweldige weidse uitzichten op de oceaan die een uitgestrekte zee omvatten.

#02 Afgelegen baaien aan de kust

Afgelegen baaien laten de natuur op zijn best zien. Zoek hierbij een uitzichtpunt hogerop, zoals een richel of vanaf het strand. Wees voorzichtig als je in de buurt van klifranden staat of over gladde rotsen beweegt, deze kunnen verraderlijk zijn. Ook een belangrijk punt om op te letten zijn de getijden. Probeer je bezoek dan ook altijd te laten samenvallen met het terugtrekken van de zee, zodat je altijd veilig bent.

kust, beste, foto's, fotograferen

#03 Fotografeer interessante patronen

Zoek tijdens je avonturen aan de kust interessante patronen en texturen om te fotograferen. Details zoals schelpen, patronen in het zand en interessante rotsen. De plassen rondom rotsen bevatten vaak veel leven en kunnen an sich ook prachtige onderwerpen zijn om je camera op scherp te stellen.

#04 Neem een stukje land mee

Richt je niet alleen op het zand bij het fotograferen van stranden. De mooiste foto's worden gemaakt als er juist aan wordt gedacht om een stuk van het land mee te nemen in de foto. Ze bieden de meest dramatische zeegezichten en vaak zie je dan ook golven en bijzondere luchten.

kust, beste, foto's, fotograferen

#05 Zoek verborgen pareltjes aan de kust

Eén van de beste manieren om nieuwe plaatsen te ontdekken is om op de fiets de kust te ontdekken. Maak een lange fietstocht in de buurt van het stuk waar je wil gaan fotograferen. Achter elke bocht en landtong zijn er vaak verborgen pareltjes te ontdekken. In Nederland zal je niet zo snel geheime stranden tegenkomen die weinig bezoekers hebben gezien, maar in het buitenland is het nog veel meer mogelijk om dit soort mooie plekjes te ontdekken.

#06 Fotografeer in het juiste licht

De ochtend en de avond lenen zich het beste om de kust te fotograferen. Niet alleen omdat je dan weinig bezoekers hebt op het strand, maar vooral omdat het licht dan prachtige kleuren heeft en zacht is, waardoor je geen sprake hebt van harde schaduwen in je beeld.

Heb je een bijzondere foto van de zee weten te maken? Doe mee aan onze fotowedstrijd reizen waarbij je kans maakt op prachtige prijzen van Disnet! Bekijk hier meer informatie:

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke