Midden op de dag? Ga zwart-wit

Amy Schutte 819
Je hebt vast vaak genoeg gehoord dat de gouden uren fantastisch zijn voor fotografie. Het licht is zacht en heeft een mooie toon. Het middaguur daarentegen kun je beter vermijden.

Betekent dat dan dat je op het midden van de dag je tijd moet uitzitten, en niets met je camera kunt beginnen? Je zou het bijna denken. Maar foto’s rond het middaguur zijn vaak prima geschikt om om te zetten in zwart-wit.

Hard licht

Het nadeel van het middaguur, zeker wanneer het zonnetje lekker schijnt, is dat het licht recht van boven komt. Daar staat de zon immers. Bovendien is de zon op zijn sterkst, en het licht op zijn hardst. Daarom is het bijvoorbeeld ongeschikt voor portretfotografie. Je hebt te maken met harde contrasten en sterke schaduwen. Schaduwen die recht naar beneden vallen, waardoor ze minder diepte aan de foto geven dan dat zijlicht zou doen.

Kies je onderwerp bij het licht

Omdat hard licht midden op de dag beperkingen geeft, moet je je fotografie anders benaderen. Wanneer je gaat denken in mogelijkheden blijkt er toch heel wat mogelijk! Wanneer je met harde contrasten te maken hebt, kun je daar gebruik van maken door te zoeken naar lijnen en patronen. Die vindt je bijvoorbeeld veel in architectuur of stadsfotografie. Beide werken ook goed op andere tijdstippen, maar dat is waar de zwart-wit conversie om de hoek komt kijken. Een blauwe (of in Nederland vaak grijze/witte) lucht kan je foto’s wat saai maken. Maar zet je foto nu eens om in zwart-wit. De texturen en patronen worden veel sterker benadrukt door de monochrome conversie, wat een enorm sterke foto kan maken.

Leer in zwart-wit ‘zien’

Door van tevoren te bepalen dat het beeld zwartwit wordt, ga je anders kijken. Zoek naar sterke, eenvoudige composities. Minimalistische fotografie werkt bijvoorbeeld vaak erg goed in monochroom. Zorg dat het duidelijk is wat je onderwerp is en maak eventueel gebruik van zichtlijnen.

Gebruik je camera

Op veel camera’s kun je zwart-wit selecteren om je foto direct monochroom te maken. Over het algemeen raden we dit niet aan, omdat je meer controle over je foto kunt houden wanneer je dit in de nabewerking zou doen. Het kan echter wel makkelijk zijn om even op die zwart-wit modus over te schakelen, om jezelf een goed idee te geven hoe je foto er ongeveer uit komt te zien en of de foto ‘werkt’. Zeker wanneer je normaal gesproken gaat voor kleurenfotografie, kan dat een goed idee zijn om je te leren kijken in zwart-wit.

Gebruik een polarisatiefilter voor zwart-wit foto's

Een polarisatiefilter wordt over het algemeen veel gebruikt om extra kleur aan je foto te geven, en om reflecties weg te nemen. Maar vergeet niet dat kleur wel degelijk van belang is in zwart-wit fotografie. Een andere kleurtoon maakt een andere grijstint. Een polarisatiefilter maakt de kleuren intenser, en een mooiere, vaak donkere grijstint.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy