Macrofotografie ideeën

Fenna Kiebert 559
Houd jij van macrofotografie maar heb je geen inspiratie meer; bij deze wat macrofotografie-ideeën.

Worstel je met het bedenken van geweldige ideeën voor macrofotografie? Heb je een beetje een creativiteit en hulp nodig? Hier wat macrofotografie-ideeën, voor een beetje inspiratie.

Vind lichten op de achtergrond voor verbluffende bokeh

Een van de beste manieren voor creatieve macrofotografie te doen is om prachtige bokeh te vangen (een mooie, zachte, romige achtergrond). 

Zoek eerst het onderwerp dat je wilt vastleggen. Een bloem, een insect of wat planten zullen allemaal goed werken. Kies een groot diafragma (een in het bereik f / 2.8 tot f / 5.6). Zoom vervolgens in, totdat je alleen jouw onderwerp hebt geïsoleerd. Beweeg langzaam rond het onderwerp terwijl je door de zoeker van jouw camera kijkt. De sleutel is om een ​​'bokeh-genererende' achtergrond te vinden. Nu brengen bokeh-genererende achtergronden licht met zich mee. De beste bokeh komt vaak van felle lichten en kleuren op de achtergrond. Meer specifiek, zoek naar stralen van licht en kleurrijke reflecties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zon die door bomen komt, dit creëert verbazingwekkende bokeh - omdat de bomen het licht doorbreken.

Schiet in de zon voor prachtige macrofotografie met achtergrondverlichting

Natuurfotografen fotograferen vaak met voorlicht; waar het licht van over de schouder van de fotograaf komt en op het onderwerp terechtkomt. Vaak werkt dit goed. Na een tijdje kan het echter wat saai worden. Als je creatief wilt zijn, probeer dan achtergrondverlichting te gebruiken. Achtergrondverlichting komt van achter je onderwerp. Het is geweldig voor het maken van silhouetten en het is ook geweldig voor het produceren van creatieve lichteffecten. Het licht kan een deel van je onderwerp passeren, waardoor het lichtdoorlatend wordt. Tegenlicht kan ook felle licht creëren. Als je het goed doet, kan het zorgen voor verbluffende effecten. Doe voorzichtig met de zon, want als je de felle zon in beeld krijgt, zal het hele schot worden geruïneerd omdat de zon te helder is om door je camera te worden weergegeven. Plaats daarom in plaats daarvan je onderwerp voor de zon. Op die manier wordt de zon aan het zicht onttrokken. Maar je krijgt nog steeds een paar prachtige effecten. Probeer je hoek enigszins te veranderen, zodat de zon achter verschillende delen van het onderwerp wordt geplaatst.

Schiet tegen een witte lucht voor een prachtige high-key look

Een van de belangrijkste onderdelen van een macrofoto is de achtergrond. Zonder een mooie achtergrond zullen je macrofoto's vaak tegenvallen. De beste achtergronden eenvoudig. Een geweldige manieren om een ​​uniforme achtergrond te creëren is door te vertrouwen op de lucht. Dit werkt vooral goed op bewolkte dagen. Het enige wat je hoeft te doen is een onderwerp vinden. Zorg ervoor dat de achtergrond volledig bedekt is met wolken. Fotografeer vervolgens je onderwerp en kijk hoe het uitsteekt tegen een prachtige witte achtergrond.

Freelens voor verbluffende selectieve focus

Hier is nog een geweldig idee voor macrofotografie voor als je in een sleur zit, namelijk de techniek freelens. Schakel de camera in en zorg ervoor dat je lens oneindig scherp is gesteld. Schakel vervolgens je camera uit en maak de lens los. De beste lenzen voor macro-freelensing bevinden zich nu in het 50 mm-bereik. Nadat de lens is losgemaakt, schakel je de camera weer in. Bij freelensing focus je niet door een scherpstelring te draaien. In plaats daarvan focus je door de positie van de lens ten opzichte van de camera te wijzigen. Houd de lens dus los en verplaats hem onder verschillende hoeken. Zoek naar macro-onderwerpen en kijk wat er gebeurt als je ze maakt met een freelens-setup. Merk ook op hoe het wegtrekken van de lens van de camera de vergroting van de lens vergroot. Het laat ook meer licht toe, waardoor artistieke lichtlekken ontstaan.

Dit kan een beetje experimenteren. Maar als je geduldig bent, leg je een aantal prachtige macrofoto's vast.

Tags: macrofotografie, tips voor macrofotografie.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna