Nikon Coolpix P900 breekt zoomrecord: 83x optische zoom

Nikon introduceert Coolpix P900 met 83x optische zoom

Julian 3123
Nikon zet een nieuw zoomrecord met de Coolpix P900. De superzoomcamera beschikt over een objectief met maar liefst 83x optische zoom. Niet eerder zagen we zo'n groot zoombereik in een camera. De P900 heeft een 16-megapixelsensor en beschikt over wifi, nfc en gps.

In digifoto Starter 1.2016 staat een uitgebreide review. De testfoto's zijn hier te downloaden:

Foto 1
Foto 2

De nieuwe Nikon Coolpix P900 is de opvolger van de P610. Die camera beschikte al over een flinke lens met 60x optische zoom. Nikon gooit daar nog een flinke schep bovenop met de P900, die over 83x optische zoom beschikt. Het bereik loopt van 24mm groothoek tot maarliefst 2000mm 'tele'.

Nikon Coolpix P900

Geavanceerde beelstabilisatie

Hoe verder je inzoomt, hoe moeilijker het is om scherpe foto's te maken als je uit de hand fotografeert. Kleine trillingen worden namelijk uitvergroot hoe meer je inzoomt. Om dit te voorkomen heeft Nikon de P900 voorzien van nieuwe stabilisatietechnologie met dubbele detectie. Deze optische beeldstabilisatie maakt gebruik van een bewegingssensor en analyseert ook het beeld van de beeldsensor, om zo trillingen optimaal tegen te gaan. Volgens Nikon levert dat vijf 'stops' winst op.

In het onderstaande filmpje legt Nikon alle mogelijkheden van de Coolpix P900 uit:

16-megapixelsensor

Camera's met veel zoom beschikken meestal over een kleine sensor. Dat is bij de P900 ook het geval. De 16-megapixel beeldsensor heeft het 1/2.3-inchformaat, dat gebruikt wordt door de meeste compactcamera's. Vanwege het kleine sensorformaat zal de beeldkwaliteit bij weinig licht niet zo goed zijn als bij camera's met een grotere sensor. Daar staat echter tegenover dat je een enorm zoombereik krijgt, wat met een spiegelreflex of systeemcamera niet mogelijk is.

Nikon Coolpix P900 side

Kantelscherm en elektronische zoeker

De Nikon Coolpix P900 is uitgerust met een kantelscherm en een elektronische zoeker. Het uitklapscherm is in alle mogelijke hoeken te draaien zodat je eenvoudig uit creatieve standpunten kunt fotograferen. Bij fel zonlicht is het handiger om de elektronische zoeker te gebruiken. Zowel het scherm als de zoeker beschikken over een hoge resolutie van 921.000 beeldpunten.

Nikon Coolpix P900 scherm

Wifi, nfc en gps

Nikon voorziet de Coolpix P900 van de nieuwste snufjes. Zo beschikt de camera over wifi en nfc. Met die laatste techniek kun je eenvoudig een smartphone of tablet verbinden met de camera (mits je telefoon of tablet ook over nfc beschikt). Dat doe je door het apparaat tegen de camera aan te houden. Met de gratis Nikon-app, die beschikbaar is voor Android en Apple iOS, kun je vervolgens foto's bekijken of delen op sociale media. Ook kun je de camera draadloos bedienen via de app.

Naast wifi is de Coolpix P900 ook voorzien van gps. Foto's die je maakt kun je daardoor op de kaart prikken. De P900 beschikt over een ingebouwde wereldkaart zodat je op de camera terug kunt kijken waar je de foto's hebt gemaakt.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 19 maart ligt de Nikon Coolpix P900 in de winkels. De superzoomcamera gaat 639 euro kosten.