Mercurius fotograferen: alles wat je moet weten

Redactie digifoto Starter 922
Naast het fotograferen van de maan, de Melkweg en het noorderlicht is het ook mogelijk om planeten te fotograferen. Op 11 november 2019 heb je de kans om Mercurius vast te leggen. Hoe je dit het beste kunt doen leggen we je uit in dit artikel.

Hoe kunnen we Mercurius zien

Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel en staat ook het dichtst bij de zon. Binnen 88 dagen draait Mercurius een rondje om de zon. Hierdoor kunnen we hem ook eens in de zoveel tijd zien en fotograferen. Elke 100 jaar is Mercurius ongeveer 13 keer zichtbaar en gek genoeg is dat altijd in november of in mei. Maar als Mercurius er 88 dagen over doet om een rondje om de zon te maken, hoe kunnen we hem dan niet altijd zien? Dit komt omdat de baan van Mercurius 7° afwijkt van de baan van de aarde. Hierdoor is Mercurius vaak net iets onder of boven de zon vanaf ons oogpunt wanneer hij in zijn overgang zit.

Waar moet je op letten?

Kijk nooit zomaar naar de zon. Ook niet met een standaard verrekijker, telescoop of een telelens. Richt nooit een ongefilterd objectief op de zon. Als je de zon wil bekijken en fotograferen kan je gebruik maken van speciale zonnetelescopen. Deze telescopen hebben een speciaal zonnefilter waardoor je ogen niet beschadigd kunnen worden. Ook heb je zonnetelescopen die gedetailleerd de oppervlakte van de zon weergeven voor nog mooier resultaat. Ook kan je gebruik maken van een telelens om de overgang vast te leggen. Mercurius is erg klein is vergelijking met de zon waardoor je dit zeker nodig gaat hebben. Als je fotografeert met een telelens zorg dan wel voor een goed zonnefilter.

Het fotograferen van Mercurius

Met een superzoom camera krijg je nog beter resultaat. Denk aan een Nikon P1000 die 60 keer het beeld vergroot met behulp van een 3000mm objectief. Het is ook zeker aan te raden om een statief te gebruiken. Omdat je zover in ben gezoomd is het lastig of de camera goed stil te houden. Daarnaast is het ook zeker een leuke uitdaging om elk half uur een foto te maken. Later kan je deze foto's over elkaar plakken en krijg je een goed beeld van hoe Mercurius langs de zon is gegaan is de vorm van een stippellijn, net zoals op de onderstaande foto van NASA die ze maakte tijdens de vorige Mercuriusovergang

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie