Leren: Buitenkant lens schoonhouden

Leren: Buitenkant lens schoonhouden

Fokelien Broekstra 1060
Zodra er stof, rommel, vuil of vet op je lens zit, kun je wel ophouden met fotograferen. Op iedere foto die je maakt met een vuile lens, ga je de viezigheid terug zien, echt op al je foto’s! Dat is iets dat je natuurlijk niet wil. Daarom leggen wij uit hoe jij je lens schoon kan houden.

Reinigen

Net als bij een statief moet je lens ook gereinigd worden. Het is niet de bedoeling dat je een lading water over je lens gaat gooien. De meeste lenzen zijn niet waterdicht en zullen hier dus niet tegen kunnen. Kies er daarom voor om een blaasbalgje, een lensdoekjes en penseeltje aan te schaffen. Dit setje kun je kopen in iedere willekeurige fotozaak voor ongeveer vijftien euro en jij kunt je lenzen er perfect mee schoonmaken.

Lensdop

Als jij je lens in je tas hebt, doe dan altijd een lensdop op je lens. Hiermee voorkom je dat er stofjes op je lens komen uit de tas en dat er iets scherps langs je glas kan schrampen. Zodra je de lens in gebruik neemt kun je de dop er natuurlijk gelijk afhalen.

Schoonmaken

Natuurlijk kan er door een windvlaag of door het veelvuldig gebruik vuil op je lens komen. Dit gebeurt bij iedere fotograaf. Wij raden je aan je lenzen goed schoon te houden. Bouw bijvoorbeeld voor iedere keer dat jij je camera mee op pad neemt, tien minuten in om even een doekje over je lens te halen of hem schoon te blazen met een blaasbalgje. Dit kun je natuurlijk na je gebruik gelijk nog een keer doen. Zodat je jouw lenzen gelijk weer schoon op kan bergen.

Let op!

Soms komt er vuil op je lens, die je lens kan beschadigen. Het beste is om vuil van je lens af te blazen met een blaasbalgje of je mond. Zand kan bijvoorbeeld gaan krassen op het glas als je dit met een doekje afneemt, met alle gevolgen van dien. Hou dus rekening met de structuur van je vuil, kun je beter blazen of een doekje gebruiken?

Binnenkant lens

De binnenkant van je lens is een precies werk om schoon te maken. Je kan als leek meer kapot maken dan repareren. Ontdek jij vuil aan de binnenkant van je lens? Ga dan niet zelf aan de slag maar raadpleeg een professional.

Wanneer maak jij je lens schoon?

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van chris schults

Ik heb al heel lang geleden geleerd altijd een uv filter op de lens, is gemakkelijker schoon te maken en beschermt je lens.