7 mooie liedjes over fotografie

7 mooie liedjes over fotografie

Eefke Burg 94
Fotografie weet over de jaren heen veel muzikanten te inspireren en andersom. Heb je wat inspiratie nodig en ben je benieuwd naar mooie liedjes die over fotografie gaan? Beluister hier 7 leuke liedjes met fotografische thema’s.

Liedjes over fotografie

Life thru a lens – Robbie Williams

Life thru a lens van Robbie Williams was terug te vinden op zijn eerste album dat hij solo uitbracht. De titeltrack werd geschreven over Tara Palmer – Tomkinson en gaat over haar beroemdheid en hoe oppervlakkig ze hierdoor werd.

 

Distant camera – Neil Young

Neil Young bracht zijn nummer Distant Camera uit als onderdeel van zijn 23ste album Silver & Gold. Het is een ontroerend lied over liefde, verandering, geheugen en de tijd. De artiest zelf was niet 100% tevreden over het nummer: hij had zich namelijk laten overhalen om een fout die tijdens de opnames ontstond eruit te halen. Hij vond het echter een prachtige fout. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog steeds spijt van deze keuze.

 

 

Camera – R.E.M.

Als pioniers van de alternatieve rock staat R.E.M. bekend om liedjes als Losing My Religion, Everybody Hurts en Man on the Moon. Voordat ze echter doorbraken, brachten ze het nummer Camera uit, dat al veel elementen bevatte waar ze later bekend mee zouden worden. Het nummer gaat over de dood van een bevriende fotograaf, Carol Levy.

 

 

Lady Gaga – Paparazzi

Het nummer Paparazzi van Lady Gaga bereikte de top 10 wereldwijd. De zangeres vertelde over het lied: ‘Er zijn verschillende interpretaties mogelijk over het lied… Aan de ene kant is het een liefdeslied over camera’s, aan de andere kant gaat het over beroemdheid en liefde – kan je op allebei de vlakken goed scoren?’

 

 

Picture this – Blondie

Blondie bracht Picture This uit, waarin ze bezingt dat ze een portret wil hebben van haar geliefde. In het lied zingt ze onder andere ‘All I want is a 20-20 vision, a total portrait with no omissions.’ Picture This was het eerste nummer waarmee de zangeres doorbrak in de Verenigde Staten.

 

 

Please Just Take These Photos From My Hands – Snow Patrol

Frontman Gary Lightbody geeft over dit lied aan dat het vaak ten onrechte wordt gekenmerkt als een liefdesverdrietliedje. ‘Het gaat over mijn verleden en de mensen erin die je meeneemt, alsof je foto’s in doosjes meeneemt,’ zegt de zanger. ‘Het nummer vertelt over hoe ik dit verleden steeds sneller lijk te vergeten. Tijdens het maken van dit nummer maakte ik me zorgen over me geheugen dat me steeds vaker in de steek liet.’

 

 

Paul Simon – Kodachrome

Paul Simon bracht op zijn derde studio album ‘There goes Rhymin’ Simon’ een liedje over fotografie uit met de titel Kodachrome, genoemd naar het 35mm film format van Kodak. Simon zingt hier onder andere ‘they give us those nice bright colors, they give us the greens of summers.’ Apart is dat het lied ook aangeeft dat alles er in zwart-wit minder goed uit ziet. In een live opname van het lied, geeft de zanger echter aan dat alles er juist beter uitziet in zwart-wit. De liedjesschrijver geeft hier zelf over aan: ‘eerlijk gezegd weet ik niet eens meer hoe ik het origineel geschreven heb, maar ik verander mijn teksten vaak nog aan als ik aan het performen ben.’

 

 

Meer liedjes over fotografie? 

Er zijn natuurlijk nog veel meer liedjes over fotografie geschreven. Hieronder een lijst met een aantal voorbeelden. Ken je er nog een liedje dat hieronder niet is voorgekomen? Deel hem met ons in de opmerkingen:

Cindy of a Thousand Lies - Billy Bragg

People Take Pictures of Each Other - The Kinks

Kevin Carter - Manic Street Preachers

Picture Book - The Kinks

I turn my camera on - Spoon

I'm in Love with a German Film Star - The Passions

Carry this Picture - Dashboard Confessional

Paint a Vulgar Picture - The Smiths

Getting the Picture - Jimmy Buffett

Panorama - The Cars

Kamera - Wilco

Picture - Kid Rock featuring Sheryl Crow

The Picture - Hubert Kah

Local Boy in the Photograph - The Stereophonics

Gentlemen take Polaroids - Japan

F-stop Blues - Jack Johnson

Photographs and Memories - Jim Croce

Images of Heaven - Peter Godwin

Photograph - Weezer

Photography -Nickelback

Wishing (if I had a photograph of you) - A Flock of Seagulls

Photograph - Ringo Starr

Photograph - Johnny Mathis

Photograph - The Verve Pipe

Photograph - Def Leppard

Take a Picture - Filter

Pictures of You - The Cure

This is not a Photograph - Mission of Burma

Click, click, click, click - Bishop Allen

Send a Picture of my Mother - Johnny Cash

Freeze Frame - J Geils Band

Camera One - Josh Joplin Group

Red Light - Siouxsie and the Banshees

Every Picture Tells a Story - Rod Stewart

Camera Phone - Da Musicianz ft Mr Collipark I am a Camera - The Buggles

Into the Lens - Yes

The Camera Eye - Rush

Pictures of Lilly - The Who

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke