Leren: statief onderhouden

Leren: statief onderhouden

Fokelien Broekstra 936
Als je een statief hebt dat voor jouw fijn werkt, neem je hem waarschijnlijk regelmatig mee op pad. Je zult merken dat je statief op sommige momenten vies wordt en dan heeft hij onderhoud nodig. Wij leggen even kort uit waar je op moet letten bij het onderhouden van je statief.

Pootjes

De pootjes komen overal in te staan, in het zand op het strand als je bijvoorbeeld de zonsondergang fotografeert, in de modder als je een macrofoto van een bloementje probeert te maken, of gewoon op de vieze straatstenen. Kortom, de pootjes van je statief worden vies. Maak ze daarom af en toe schoon, haal er een borsteltje of doekje overheen en maak waar nodig het pootje vochtig om al het vuil weg te krijgen. Hou er wel rekening mee dat niet alle statieven tegen water kunnen. Kijk daarom goed van welk materiaal jouw statief is gemaakt.

In het water

Hebben de poten van jouw statief in het water gestaan, maak ze dan eerst droog voor je ze inklapt. Er is niks lastiger dan de waterresten aan de binnenkant van je statiefpoten. Natte poten zullen niet na één keer al problemen opleveren, maar doe je het wekelijks, dan ga je snel aan je statief merken dat hij het niet zo fijn vind. Het beste is dus om je poten even droog te maken met een doek.

Doekje

Verder is het een kwestie van je statief schoon houden, haal af en toe even een doekje over de poten. Blaas de gaatjes schoon, zodat het hele systeem schoon is. Maak je statief gelijk klaar, zodat je hem voor een volgend gebruik gelijk mee kan nemen.

Hoe zorg jij ervoor dat je statief schoon blijft?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Dirk Maes

Ik behandel mijn carbon Gitzo-statief regelmatig met Cyclon siliconenspray. Water- en vuil afstotend en lichtjes smerend. Een weinig spray aanbrengen, even laten 'intrekken' en vervolgens 'lichtjes poetsen/verdelen' met een proper zacht doek.