Deel 1: Bescherm je geheugenkaart tegen problemen

Deel 1: Bescherm je geheugenkaart tegen problemen

Fokelien Broekstra 787
Het is iets dat geen enkele fotograaf mee wil maken, een geheugenkaartje dat defect blijkt te zijn. Maar wat kun je nu precies doen om dat te voorkomen? We leggen het je uit.

Bezuinig niet op je geheugenkaart

Het is makkelijk om voor een paar euro een kaartje te kopen op de markt of via het internet. Maar bedenk je ook dat dit vaak geen originele geheugenkaarten zijn en dat de kwaliteit daarom ook een stuk minder kan zijn. Ze kunnen uit het niets stuk gaan of een error geven waardoor je hele camera vastloopt. Koop je een iets duurder kaartje uit een fotozaak, dan ben je waarschijnlijk wat meer geld kwijt, maar weet je wel zeker dat je een goede kwaliteit geheugenkaart in handen hebt. De risico is dan een stuk minder groot dat een geheugenkaart spontaan kapot gaat.

Meer informatie over het kopen van een geheugenkaart lees je hier

Geheugenkaart uitwisselen

Zijn er meerdere camera’s in huis en zijn er daarom ook meerdere geheugenkaarten aanwezig? Zorg dan dat je geheugenkaart een watermerkje heeft waarop staat bij welke camera hij hoort. De uitwisseling van geheugenkaarten tussen verschillende camera’s kan namelijk voor problemen zorgen als het kaartje in de camera zit. Besluit je toch een geheugenkaart uit te wisselen. Zorg dan dat je hem eerst formatteert in je camera.

Lees hier meer over het onderwerp geheugenkaarten uitwisselen. 

Formatteren

Er zijn twee manieren om je geheugenkaart te formateren: in je camera of op je computer. Wij raden je aan de geheugenkaart in je camera te formatteren. Kies je ervoor dit op je computer te doen, dan zal je computer de mappenstructuur leeg maken en aanpassen. Dit kan botsen met de structuur die je camera nodig heeft. Formatteer daarom altijd in je camera om ongemakken te voorkomen. Daarnaast gaat het formatteren in je camera vaak veel sneller dan wanneer je het op je computer doet. Je kunt er dus ook nog tijd mee besparen.

Lees meer over het formatteren in dit artikel! Of lees hoe je dit vliegensvlug kan doen in je camera! 

Wat doe jij om problemen met je geheugenkaart te voorkomen?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien