Bulgaarse politici willen illegale middelen inzetten tegen foto expositie

Bulgarije wil verbod expositie homoseksualiteit

Eefke Burg 585
Politieke partijen in Bulgarije zijn bezig om een expositie met een LGBT thema te verbieden. De expositie, die de titel ‘Balkan Pride’ draagt, gaat over homoseksualiteit in Bulgarije.

Publieke discussie op de expositie rondom het thema homoseksualiteit

Dit jaar wordt er in Plovdiv, Bulgarije de ‘Europees cultuur kapitaal’ expositie gehouden. Samen met Matera (Italië) organiseerde Plovdiv de foto expositie, met daarnaast een randprogramma zoals een concert en een publieke discussie. Op deze publieke discussie zou het zo maar eens druk kunnen gaan worden, nu de VMRO-partij uit Bulgarije ervoor wil gaan zorgen dat de expositie rondom homoseksualiteit verboden wordt.

Gemeente wil hoofd ontslaan die expositie heeft goedgekeurd

Het hoofd van de gemeentelijke culturele stichting, Svetlana Kuyumdzhieva, heeft de expositie goedgekeurd. Nu gaat de gemeenteraad echter stemmen of ze hiervoor ontslagen moet worden. Tegenover het blad The Guardian noemde Kuyumdzhieva het stemmen op haar ontslag een lelijke provocatie. Ze was tevens bang dat een dergelijk besluit het imago van de stad ernstig zou schaden.

Alexander Sidi, parlementslid van de nationalistische VMRO-partij was één van de voorstanders om de expositie rondom homoseksualiteit te verbieden. Hij gaf aan dat hij er alles aan zou doen om de expositie te stoppen: zowel via de legale als via de illegale weg. Vreemd was echter dat meer dan 40% van de rest van de gemeenteraad het voorstel van de VMRO-partij steunde: zo’n 21 van de 50 leden van de gemeenteraad.

The Guardian geeft aan dat de homofobie in zijn algemeenheid steeds grotere vormen aanneemt in Bulgarije. Zo blijkt uit een recent onderzoek van de Glas Foundation dat slechts één op de drie Bulgaren het niet erg zou vinden als hun buurman homoseksueel zou blijken te zijn. Tegenwoordig zijn er dan ook steeds meer incidenten met betrekking tot homofobie in Bulgarije.

Parlementariër Sidi gaf aan dat de expositie door laten gaan ‘net zo erg zou zijn als het toestaan van een pride in Plovdiv. ‘Ik ben erg benieuwd wat er zou gebeuren als een leraar per ongeluk haar schoolkinderen naar de expositie liet gaan. Wat zouden ze daar precies te zien krijgen? Hoe zou ze zoiets verklaren?’

Hoe de expositie homoseksualiteit is opgebouwd

De expositie bevat naast foto’s ook artefacten en audiovisuele installaties rondom de pride parade in verschillende Balkan steden. Het project is juist bedoeld om te strijden voor mensenrechten en gelijkheid voor de LGBT community. De expositie laat een hedendaags beeld zien van de Balkantradities in de context van de wereldwijde samenleving.

Meer lezen

Lees ook:

Apple maakt einde aan groepsfoto met selfie app

Gemakkelijk en nauwkeurig kleuren kalibreren met Datacolor SpyderX

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke