Geisha-buurt Kyoto heeft fotografieverbod ingesteld

Sterre Hartjes 326
Toeristen gaan niet altijd even respectvol om met culturele gebieden. Zo ook in het historische Gion-district van Kyoto. De Geisha-buurt heeft vanaf nu een fotografieverbod.

Fotografieverbod Gion

De wijk Gion is een belangrijke toeristische attractie in Kytoto. Dit komt door zijn vele oude restaurants en traditionele theehuizen. Ook wonen hier veel geisha's en hun leerlingen, maiko's. Geisha's zijn traditionele gezelschapsdames die voornamelijk nog in Kyoto en Tokyo wonen, leren en werken. Vele toeristen betraden privé-eigendom van de geisha's en namen foto's zonder toestemming. Ook zijn er geisha's en maiko's die hebben gemeld dat toeristen zelfs aan hun kimono's trokken.

Omdat de toeristen zich niet respectvol kunnen gedragen heeft Kyoto een fotografieverbod opgelegd in de Gion-wijk. De bewoners en winkeleigenaren zijn blij met het verbod dat sinds 25 oktober 2019 is ingesteld. De voornaamste reden van het verbod is om de traditionele sfeer van Gion te behouden. Mocht je de nieuwe regel verbreken, dan moet je een boete van 10.000 yen betalen. Dit is omgerekend ongeveer € 83,-. Hoe Gion het fotografieverbod handhaaft en hoe de boetes worden uitgedeeld is niet duidelijk.

Fotografieverbod op meerdere plekken

De Gion wijk is niet de enige plek met een fotografieverbod. Mensen in Notting Hill willen al jaren dat toeristen stoppen met het maken van selfies. Ook mensen in Rue Crémieux, een wijk in Parijs, zijn klaar met alle toeristische kiekjes. Het Griekse eiland Rhodos heeft zelfs door een onpasselijke trouwfoto alle buitenlandse bruiloften afgeschaft. Ongepast gedrag kan op sommige plekken zelfs uitlopen op een gevangenisstraf. Dus een tip van ons! Wil je op vakantie mooie foto's maken, zorg dat je alle regels kent. Wees altijd vriendelijk en respectvol wanneer je op een nieuwe onbekende locatie bent. Dit vindt je ook wel zo fijn als toeristen bij jou in de buurt komen. Als we dit allemaal nakomen is een fotografieverbod overbodig en hoeven we straks geen boetes te betalen voor onze fotografie.

Lees ook: Beveiliger verbiedt fotograferen van paraplu’s