Tips voor stedentrips

Redactie digifoto Starter 133

Iedereen houdt er wel van om een paar dagen van huis te gaan om te genieten in een andere stad. De een zoekt de zon op in Italië en de ander gaat cultuur snuiven in Praag. Er zijn genoeg plekjes waar je even tot rust kunt komen. Wij zetten een aantal leuke stedentrips op een rij en geven je tips voor een geslaagde fototrip.

Tekst: Marina Smits

Kopenhagen

Kopenhagen is misschien niet een stad waar je meteen aan denkt bij een stedentrip. Toch is het een prachtige stad met mooie bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het beeld van de Kleine Zeemeermin. Het beeld zelf is niet heel groot, maar het is wel één van de grootste attracties van Kopenhagen. Minder bekend is dat er nog twee soortgelijke zeemeerminnen te vinden zijn in de Deense hoofdstand. Namelijk een wellustige zeemeermin in de buurt van de Langelinjekaj en een abstracte versie van de Kleine Zeemeermin. Die laatste vind je door verder te lopen langs de boetieks voor de cruiseschepen. Naast deze beelden mogen de gekleurde huizen en de ronde toren je niet ontgaan als je naar Kopenhagen gaat. De toren is door zijn bijzondere uiterlijk heel bekend in de stad.

Foto: Lex Schulte
Een foto met veel gekleurde huisjes, dat is het beeld dat hoort bij Kopenhagen. De strak blauwe lucht maakt het plaatje compleet. 
Camera: Nikon D7000
Brandpunt: 22mm
Diafragma: F/14
Sluitertijd: 1/100
ISO: 250

Parijs

Parijs staat in de top tien van meest bezochte steden als het gaat om stedentrips. Het is natuurlijk ook een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. De Eiffeltoren en de Sacré-Coeur moet je natuurlijk gezien hebben als je naar Parijs gaat, maar naast de bekende bezienswaardigheden heeft de stad nog veel meer te bieden. Parijs heeft ook veel plekjes waar veel mensen niet vanaf weten. Op deze minder bekende plekken vergeet je even dat je in een wereldstad bent. Bijvoorbeeld de Catacomben. Hier liggen op een oppervlakte van 11000 vierkante meter de beenderen van zes miljoen Parijzenaars. Ook de Les Arènes de Lutèce is zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze arena is het oudst bewaard gebleven gebouw van Parijs. Tegenwoordig zie je er veel mensen een wandeling maken.

Foto: Tim Thijsebaert
Op deze foto van Tim Thijsebaert is zowel de Sacré-Coeur als de Eiffeltoren te zien. Omdat beide attracties in het donker verlicht worden kun je ze ook 's avonds nog mooi op de foto zetten.
Camera: Nikon D7000
Brandpunt: 15mm
Diafragma: F/14
Sluitertijd: 10 seconden
ISO: 100

Foto: Angelique Spanjaard
Als je de Eiffeltoren wilt fotograferen, let dan op de lijnen. Angelique Spanjaard heeft hier duidelijk oog voor. Door het geschikte standpunt te kiezen, wijzen alle lijnen naar de Eiffeltoren, zodat je oog naar het onderwerp getrokken wordt.
Camera: Nikon D300S
Brandpunt: 16mm
Diafragma: F/11
ISO: 160

Tip: Foto's opslaan

Op vakantie of tijdens een stedentrip, maak je veel foto's. Zorg dus voor voldoende geheugenkaarten. Wil je zeker weten dat je foto's veilig thuiskomen? Maak dan een tussenstop in een internetcafé, of gebruik de verbinding van je hotel, om de gemaakte foto's te uploaden naar bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. 

Berlijn

Berlijn is moeilijk te vergelijken met de andere steden die we hier bespreken. Natuurlijk is het ook een grote en gevarieerde stad, maar wat Berlijn net iets anders maakt is zijn geschiedenis. Een stedentrip naar deze stad zal dan ook heel anders zijn dan bijvoorbeeld een trip naar Londen of Parijs. Iedereen kent de Muur wel, die de scheiding maakte tussen oost en west Berlijn. Naast de Muur zijn er de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, de Reichstag, Unter den Linden en bijvoorbeeld de Brandenburger Tor die de aandacht trekken van vele toeristen. Maar ook het Tempelhofer Freiheit Park is een aanrader. Dit is het voormalige vliegveld Tempelhof. De terminal, die 1200 meter lang is, wordt voor evenementen. De landingsbaan en alles eromheen is een groot park geworden waar veel mensen joggen, fietsen, met de hond wandelen of komen zonnen. 

Foto: Henk Pijnappels
Van de buitenkant is de Reichstag een klassiek gebouw. De binnenkant is juist zeer modern en leent zich prachtig voor het maken van architectuurfoto's. Henk Pijnappels maakte daar goed gebruik van. 
Camera: Canon EOS 1000D
Brandpunt: 18mm
Diafragma: F/8
Sluitertijd: 0,8 seconde
ISO: 400

Foto: Miranda v. Kessel
Miranda van Kessel heeft gekozen voor een zwart-wit foto met één persoon in kleur. Ook deze foto is gemaakt in de Reichstag.
Camera: Sony SLT-A55
Brandpunt: 50mm
Diafragma: F/5.6
Sluitertijd: 1/200
ISO: 400

Londen

Londen is een van de populairste steden voor een stedentrip. Er is dan ook veel te zien. De Big Ben en Palace of Westminster, de Tower Bridge, Buckingham palace, London Eye en zo kunnen we nog wel even doorgaan met bekende trekpleisters. Maar ook Londen heeft mooie plekjes waar niet iedereen komt. In de Photographers' Gallery ontdek je prachtige fotocollecties van nieuwe opkomende talenten en gevestigde kunstenaars. De entree is gratis, dus wat houdt je tegen? Als je een bezoekje wilt brengen aan een rijke buurt, moet je in Kensington en South Kensington zijn. Maak voor je trip een lijstje met de bezienswaardigheden die je sowieso wilt zien, want álles bezoeken is gewoonweg onmogelijk in een paar dagen tijd.  

Foto: Patrick Desmet
Het Wisselen van de Wacht is één van de vele kenmerken van Londen. Patrick maakte deze foto op het goede moment. Timing is dus erg belangrijk.
Camera: Nikon D610
Brandpunt: 70mm
Diafragma: F/9
Sluitertijd: 1/500
ISO: 640

Foto: Jaco Verheul
De Big Ben kan natuurlijk niet missen als je in Londenbent. Jaco Verheul legde de beroemde toren erg fraai vast op deze foto.
Camera: Nikon D5100
Brandpunt: 32mm
Diafragma: F/9
Sluitertijd: 1/80
ISO: 100

Tip: Handbagage

Als je met het vliegtuig op reis gaat is het natuurlijk belangrijk dat je camera veilig aankomt. Neem je apparatuur dus mee als handbagage. Let wel op dat je meestal maar één tas als handbagage mee mag nemen, dus een grote (camera)tas is wel zo handig. Check voordat je gaat vliegen hoeveel je bagage mag wegen en wat de afmetingen zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Boedapest

Niet zo populair als Londen, Parijs of Berlijn, maar absoluut de moeite waard is Boedapest. In de Hongaarse hoofdstad zijn vele bouwstijlen te bewonderen. Van de gotische Matthiaskerk tot het in Jugendstil gebouwde Greshampaleis. De Donau zorgt ervoor dat je vanuit meerdere plekken in de stad een prachtig panoramisch beeld krijgt. Ook zorgt de rivier ervoor dat een aantal gebouwen, zoals het Parlement en het Burchtpaleis, extra tot hun recht komen. Het voordeel van Budapest is dat er redelijk veel dagen zijn met mooi licht om te fotograferen en dat de stad barst van de aantrekkelijke straten, pleinen en monumenten waar je een mooie fotoshoot kunt doen. Vissersbastion is hier een voorbeeld van. Vele plaatselijke fotografen zul je hier dan ook tegenkomen.

Foto: Elspeth de Jong
Elspeth heeft gebruik gemaakt van een lange sluitertijd bij het maken van deze foto, wat zorgt voor extra dynamiek.
Camera: Nikon D90
Brandpunt: 32mm
Diafragma: F/18
Sluitertijd: 1,6 seconde
ISO: 400

Foto: Elspeth de Jong
Langs de oevers van de Donau heb je een mooi uitzicht op de stad en de klassieke bruggen. 's Nachts is deze brug fraai verlicht. Vergeet je statief dus niet!
Camera: Nikon D90
Brandpunt: 18mm
Diafragma: F/11
Sluitertijd: 30sec
ISO: 360

Tip: Cameratas

Zorg voor een degelijke cameratas die waterdicht is en een goede sluiting heeft. In de grotere steden moet je goed op zakkenrollers letten. Meestal zijn cameratassen erg herkenbaar, dus zorg altijd dat je tas goed dicht zit. 

Rome

Fotografeer je graag klassieke gebouwen, dan is Rome de stad waar je moet zijn. Rome heeft heel veel monumenten en bezienswaardigheden, levendige pleinen en rustige grote parken. Ook zijn er vele prachtige musea en kerken. Het Colosseum, Forum Romanum en het Pantheon moet je zeker een bezoekje brengen als je stedentrip naar Rome gaat.

Foto: Bart Burger
Zo zien we Rome een keer vanuit een andere hoek. Door de foto te draaien zie je hoe de foto gemaakt is, maar Bart heeft het op een creatieve manier aangepakt door de reflectie te fotograferen. 
Camera: Canon EOS 600D
Brandpunt: 30mm
Diafragma: F/7.1
Sluitertijd: 1/100
ISO: 100

Istanboel

Istanboel is een gigantische stad met ongeveer twintig miljoen inwoners en telt zoveel bezienswaardigheden dat je het waarschijnlijk niet gaat redden om alles binnen een weekend of midweek te zien. Een van de dingen die je absoluut niet mag missen is de Blauwe Moskee. De twintigduizend handgeschilderde tegeltjes aan de binnenkant van de moskee zijn prachtig om te zien. 

Foto: Antwan Janssen
Deze fraaie zonsondergang in Istanboel is statig vastgelegd voor Antwan. Een mooie foto die sfeervolle stad goed weergeeft.
Camera: Canon EOS 400D
Brandpunt: 70mm
Diafragma: F/13
Sluitertijd: 1/500
ISO: 400

 

Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag wordt gezien als één van de mooiste steden van Europa. Het is dan ook niet voor niets de nummer zes op de lijst van meest bezochte steden van Europa. De prachtige Karelsbrug staat op een prominente plek in de stad, waardoor je er bijna niet omheen kunt. De Petrin Uitkijktoren is ook zeker een aanrader om te bezoeken. Je hebt daar een mooi uitzicht over de hele stad, zodat je gelijk weet waar je heen wilt. 

Foto: Chantal Logtenberg
Deze foto van Chantal heeft door de nabewerking bijna een historisch gevoel gekregen, wat goed past bij de stad Praag. 
Camera: Nikon D5000
Brandpunt: 25mm
Diafragma: F/25
Sluitertijd: 1/8
ISO: 200

Lissabon

Lissabon heeft veel niveauverschillen omdat de stad gebouwd is op heuvels. De wijk Bairro Alto is bijvoorbeeld met een dertig meter hoge lift te bereiken vanuit het centrum. De gele trams in het oude stadscentrum zijn ook een karakteristiek onderdeel geworden van de stad. Lijn 28 rijdt door de kleine straatjes en laat je alles zien en vormen een karakteristiek onderdeel van de stad en ze laten je alles zien. Lijn 28 is zeker een aanrader. 

Foto: Knoeri Fast
In Lissabon staat dit bijzondere kunstwerk. Om je een idee te geven hoe groot het geheel is, kun je het vergelijken met de lengte van de twee personen onderaan de foto. 
Camera: Nikon D90
Brandpunt: 18mm
Diafragma: F/4.5
Sluitertijd: 1/2000
ISO: 100

afbeelding van Kasper.clipboardmedia_115768

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie