Tips!

Tips voor waanzinnige vakantiefoto’s

Redactie 365
Wil je nog langer genieten van jouw vakantie? Zorg dan dat je op reis genoeg prachtige foto's maakt. Daarmee kun je de vakantieherinneringen mee naar huis nemen en nog lang nagenieten van je reis. Tijdens de vakantie zie je vaak tal van mooie beelden, maar hoe zorg je ervoor dat je die ook daadwerkelijk vastlegt? Met de tips in dit artikel maak je kwalitatief hoogwaardige en originele foto's, waar je nog veel plezier aan beleeft na terugkomst.

Krijg de basis onder de knie

Misschien wel het allerbelangrijkste punt: krijg de basis van fotografie onder de knie. Iedereen heeft vandaag de dag wel een camera en schiet wat plaatjes. Maar hoe je daadwerkelijk mooi beeld krijgt... dat weten veel beginnende fotografen nog niet. Leer hoe je omgaat met de camera en hoe je eenvoudig prachtige plaatjes schiet. Dat kun je doen door een fotografiecursus te volgen of online aan de slag gaan. Alleen daarvan leer je al een hoop. Groot verschil maakt het natuurlijk ook met wat voor apparatuur je fotografeert; heb je een spiegelreflexcamera of ga je voor het fotograferen met een camera op je smartphone? Denk daar ook over na.

Ga voor uniek en een goede compositie

Veel poses zijn passé en veel clichés kun je eenvoudig vermijden. Ga voor unieke foto's en schiet plaatjes buitenuit je comfortzone. Zorg ervoor dat je niet alleen gaat voor de standaard poses, zoals het terugduwen van de toren van Pisa of het grijpen van de zon vermijdt. Deze foto heeft iedereen die ooit door de straten van Pisa heeft gelopen. Kijk verder dan die toren: wandel door onbekende straten, ontdek mooie plekken en fotografeer het alledaagse leven van Pisa. Op deze manier geniet je van een prachtige documentatie van jouw reis wanneer je terug bent. En nog belangrijker: tijdens de reis ontdek je plekken die je anders misschien niet had gezien. Niet alleen worden jouw foto's origineler, maar ook als (vakantie)fotograaf kun je hier veel van leren van het zoeken naar creatiever beeld.

Foto's bewerken na de vakantie

Bij het bekijken van de foto’s kan het zijn dat je niet helemaal tevreden bent over bepaalde aspecten van jouw gemaakte foto. Wat extra licht toevoegen aan de foto of het harder maken van de contrasten kan veel doen voor jouw foto. Op deze manier maak je van foto’s die net niet voldoen aan je eisen, toch een perfect beeld. Met online bewerkingsprogramma’s kun je eenvoudig jouw foto's bewerken. Probeer bijvoorbeeld Pixlr, Snapseed of Adobe Lightroom voor een geweldig resultaat. Wil je na je vakantie gebruikmaken van deze online bewerkingsprogramma's? Zorg dan voor het beste internetabonnement, zodat de programma’s goed werken en je ongestoord je foto’s kunt bewerken. Online internet vergelijken is hiervoor een aanrader: zo vind je het beste en snelste abonnement voor de beste prijs. Bepaal zelf hoe snel jij wilt dat je internet is. Vaak geldt; hoe sneller, hoe duurder. Gamers gaan vaak voor abonnementen met een snelheid van meer dan 50 Mb/s. Voor enkel fotobewerken heb je dat waarschijnlijk niet nodig. Verdiep je dus in welke snelheid jij nodig hebt.

Oefening baart kunst

De beste tip voor waanzinnige vakantiefoto's is eigenlijk: oefening baart kunst. Ga eropuit en maak veel foto's. Je leert de fijne kneepjes van fotografie het beste door gewoon maar te doen. Speel met de instellingen van jouw camera en leer hoe je eenvoudig de beste foto's kunt maken. Wees niet bang om fouten te maken en leer al spelenderwijs om de camera te bedienen. Leer de basics, experimenteer en leg de mooiste beelden vast.  Om deze vervolgens op een zo professioneel mogelijke manier te bewerken.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie