Fotoapparatuur verzekeren

Christel de Wolff 127
Een ongelukje kan dan snel gebeuren, waarbij je camera beschadigd raakt. Hoe kun je je dure fotoapparatuur daarom het beste verzekeren?

Fotograferen als hobby kan best kostbaar zijn. Goede camera's zijn namelijk nogal prijzig. Je camera neem je mee naar alle locaties die je wilt fotograferen en soms zelfs naar het buitenland. Een ongelukje kan dan snel gebeuren, waarbij je camera beschadigd raakt. Hoe kun je je dure fotoapparatuur daarom het beste verzekeren?

Verzekeren via inboedelverzekering

Je fotoapparatuur enkel verzekeren via een inboedelverzekering is niet verstandig. Een inboedelverzekering dekt alleen schade aan de inboedel. Dus als je fotoapparatuur thuis ligt opgeborgen. Aangezien je een fotocamera vaak buitenshuis gebruikt, zijn extra verzekeringen noodzakelijk. Wel is het raadzaam om je inboedelverzekering na te kijken, tot welk bedrag je fotoapparatuur via een inboedelverzekering verzekerd is. Mocht de camera thuis beschadigd raken, dan is de schade via je inboedelverzekering te claimen. In de polisvoorwaarden zal dit onder ‘kostbaarheden’ vallen, maar er kan een maximale dekking gelden die lager is dan de waarde van je fotoapparatuur. Als dit het geval is, sluit dan een aanvullende verzekering af. De premie zal wat hoger zijn, maar bij schade thuis is je fotoapparatuur zeker gedekt.

Verzekeren via kostbaarhedenverzekering

Een goede aanvulling op je inboedelverzekering is een kostbaarhedenverzekering. Je zou een kostbaarhedenverzekering kunnen zien als een verzekering voor alles in je inboedel dat mee naar buiten gaat. Naast je fotoapparatuur dat je buitenshuis gebruikt, zullen ook je andere kostbaarheden, zoals sieraden, kunst en elektronica goed verzekerd zijn. De kostbaarhedenverzekering zal diefstal, verlies en stoot- en valschade dekken, maar je moet wel rekening houden met een eigen risico. De hoogte van de dekking kan per verzekeraar verschillen, alsmede het dekkingsgebied. Niet altijd geldt de kostbaarhedenverzekering als je je fotoapparatuur mee naar het buitenland neemt.

Verzekeren via reisverzekering

Ga je naar het buitenland met je fotocamera? Sluit dan een goede reisverzekering af. Dit is in alle gevallen verstandig, maar de dekkingen voor fotoapparatuur kunnen per verzekeraar behoorlijk uiteen lopen. Sommige verzekeraars vergoeden maar een paar honderd euro, terwijl andere verzekeraars je fotoapparatuur tot wel duizenden euro's dekken. Kies een reisverzekering die de waarde van je fotoapparatuur voldoende dekt. Vergeet ook niet overige verzekeringen voor op reis, zoals zorgverzekering en autoverzekering. Houd er ook rekening mee dat als fotoapparatuur uit een auto wordt gestolen, dit niet via de autoverzekering gedekt is.

Professioneel gebruik fotoapparatuur

Bovenstaande verzekeringen betreffen het gebruik van fotoapparatuur voor niet zakelijk gebruik. Wanneer je fotoapparatuur zakelijk gebruikt, dan zijn deze verzekeringen niet toereikend. Veelal zal fotoapparatuur ook professioneler en dus duurder zijn. Voor professioneel gebruik sluit je het beste een apparatuurverzekering af. Een apparatuurverzekering dekt fotoapparatuur binnenshuis, buitenshuis en in de meeste gevallen ook in het buitenland. Hierbij laat je van alle onderdelen die je laat verzekeren de serienummers bij de verzekeraar vastleggen. Koop je aanvullingen, dan kun je dit gemakkelijk aan je apparatuurverzekering toevoegen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel