Tips voor het maken van een fotoboek

Christel de Wolff 423
Je hebt een prachtige reis gemaakt. Een die je nooit meer zal vergeten. Je hebt de mooiste kiekjes op Instagram en Facebook gedeeld, maar eigenlijk zou je de leukste foto’s best graag allemaal op één plek willen hebben. Tijd voor een fotoboek. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je eenvoudig een fotoboek kunt maken, zodat je je reis steeds opnieuw kunt beleven.

Misschien denk jij meteen aan geprinte foto’s, scharen en lijm, maar wat dacht je van een online fotoalbum? Je kunt op een simpele manier je foto’s selecteren en uploaden. Je kiest een geschikt album én ontwerpt het zoals jij het wilt.

Stap 1: selecteer je foto’s

De eerste stap is misschien wel het moeilijkst: selecteer je foto’s. Kies voor de mooiste foto’s met een hoge resolutie. Zorg ervoor dat de foto’s qua stijl bij elkaar passen. Je kunt bijvoorbeeld voor een vintage stijl gaan, of juist een moderne uitstraling kiezen. Gebruik je af en toe een zwart-wit of sepia foto? Het is net wat jij het mooiste vindt. Wil je perfecte foto’s gebruiken, bewerk ze dan met behulp van fotobewerkingsprogramma’s. Ook als je niet over het programma Photoshop beschikt, kun je eenvoudig aan de slag met Google Foto’s of bijvoorbeeld GIMP (gratis). Heb je meer inspiratie nodig? Google dan eens op ‘Tumblr reizen’ of neem eens een kijkje op Pinterest.

Stap 2: ga op zoek naar een fijn programma of handige website

Als je denkt aan een online fotoalbum schiet de Kruidvat of Hema je wellicht te binnen. Toch bestaan er veel meer websites, zoals Albelli, Printsy of Photobox. Ook op websites zoals Fotogoed en Fotofabriek kun je een programma downloaden waarin je je fotoalbum kunt ontwerpen. Dit is handig als je internetverbinding niet zo goed is. Kom je er niet uit welk middel je wilt gebruiken? Er is zelfs een jaarlijkse Fotoalbum Test, waarin aanbieders van fotoboeken met elkaar worden vergeleken.

Stap 3: kies de maat en het materiaal

Zoals je misschien al wel doorhebt, zijn er talloze mogelijkheden. In plaats van een standaard formaat kun je ook kiezen voor kleine ‘instaboekjes’, pocketboekjes, speciale reisalbums of juist gaan voor grote boeken. Bedenk ook wat je het mooiste materiaal vindt: luxe fotopapier met een leren omslag? Of liever normaal fotopapier met een linnen cover? Het kan allemaal.

Stap 4: ontwerp je album

Houd tijdens het ontwerpen dezelfde stijl aan, maar wissel af en toe af in de aantallen en vormen van de foto’s. In een offline fotoalbum wordt er vaak gebruik gemaakt van meerdere foto’s per bladzijde, maar wat dacht je van één grote ruime foto per bladzijde? Om je fotoalbum af te maken kun je op sommige plaatsen een mooie quote of tekst invoegen. Zo vergeet je die reis nooit meer. Denk ook na over de omslag van je fotoboek. Zorg voor een afbeelding die de vakantie in één foto omschrijft. Zo vind je je album ook makkelijk terug in de kast.

Internet

Het maken van een fotoboek is best een klus, maar echt de moeite waard. Zoals al eerder aangegeven, is de keuze van een programma of website afhankelijk van je internetverbinding. Wil je onhandigheden voorkomen, ga dan op een plekje werken waar je verzekerd bent van goed internet. Als je internetverbinding namelijk plotseling wegvalt, is ook je fotoalbum weg. Om ook een trage internetverbinding te voorkomen, is het verstandig om internet te vergelijken. Maak jij ook nog gebruik van de vaste telefoon én de televisie? Dan is het aan te raden om een te kijken naar alles-in-1-pakketten. Dit is vaak voordeliger en met een goede internetverbinding kun jij lekker snel door met je album. Nadat je album is bezorgd, is het tijd om na te genieten. Door de foto’s kun jij je vakantie opnieuw beleven.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel