3 tips om betere foto’s van kinderen te maken

Arlaine van Huffelen 225
Dieren fotograferen is moeilijk omdat je die niet kunt vertellen wat ze moeten doen. Bij kinderen kan dit ook het geval zijn. Kinderen op de foto krijgen kan een hele uitdaging zijn. Daarom hebben we drie tips om betere foto’s van kinderen te maken op een rijtje gezet. 

Kinderen werken niet altijd even goed mee tijdens een fotoshoot. Vaak omdat ze helemaal geen behoefte hebben aan op de foto gaan. Ze vervelen zich snel en hebben vaak weinig concentratie. Hoe zorg je ervoor dat je wel goede foto’s krijgt van kinderen?

Maak het interessant

Het interessant maken voor een kind betekend voor sommige mensen omkopen. Het kind een snoepje beloven als hij of zij vijf minuten stil zit. Maar dit is niet de oplossing. Hier krijg je geen leuke spontane foto’s van. Je kan het ook op verantwoordelijke manieren interessant maken. 

Kinderen zullen zich al snel gaan vervelen als ze alleen stil moeten staan voor een camera. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van. Zoals tikkertje, laat het kind achter jou aan rennen en andersom terwijl je foto’s maakt. Of verstoppertje, jij bent de zoeker en zoeken doe je dan natuurlijk met je camera. 

Maak contact met het kind. Door achter je camera te zitten raak je snel het contact kwijt. Probeer een gesprek aan te gaan met het kind. Stel het kind vragen en probeer zijn of haar interesses te vinden en ga hierover in gesprek. Echter soms is het kind misschien te jong om echt een gesprek te kunnen voeren. Praat dan in elk geval tegen het kind. 

Neem af en toe een pauze

Geduld is een schone zaak, zeker bij een fotoshoot met kinderen. Maak daarom extra veel foto’s, wie weet zit er toch een lucky shot tussen. Tijd kost meer geld dan een extra geheugenkaartje vol. En zeker bij kinderen is het soms genoeg. Kinderen hebben soms even een pauze nodig om wat anders te doen dan model zitten. Laat ze dit vooral af en toe doen. Ga het kind niet forceren om stil te blijven zitten. En tijdens die pauze kan je misschien stiekem toch wel een aantal leuke foto’s schieten. Maar houdt rekening mee, genoeg is soms ook echt genoeg.  

Leef je in

Tijdens een fotoshoot moet je je inleven in het kind. Thuis of in een studio fotograferen wordt te snel saai voor het kind. Ga tijdens een fotoshoot naar een leuke locatie die ook interessant is voor het kind. Kies ervoor om bijvoorbeeld naar het bos of een speeltuin te gaan. Laat het kind lekker spelen in het zand of met de blaadjes. Dit maakt juist leuke spontane foto’s. Creëer extra inlevingsvermogen door op hun ooghoogte te fotograferen. 

Zoals bij alle fotoshoot is het doel om het model of onderwerp het beste op de foto te krijgen. Bij alle modellen werkt dit anders. Kinderen hebben wat meer aandacht nodig. Zorg voor een goede communicatie en dat het kind plezier heeft. Omkopen is niet de oplossing, maar een snoepje achteraf kan geen kwaad. 

Meer tips? Neem deel aan de masterclass scherpe kinderportretten maken op fotofair 2021