Kinderen fotograferen: tips & tricks

Amy Schutte 131
Een vaak gebruik gezegde in de televisie-, film- en fotografie wereld is: ‘twee dingen zijn niet te regisseren: dieren en kinderen’. En toch zien we ze regelmatig, huilen we om zielige films met honden, deed Skippy de bush kangaroo het hartstikke leuk en zijn er talloze te gekke kinderfoto’s. Hoe dan? Die dieren hebben we het later nog wel eens over, vandaag helpen we jullie op weg met het fotograferen van kinderen.

Lachen

Lachende kinderen zijn het leukst. Van babytjes met hun aandoenlijke, tandeloze lach tot peuters tot aan tieners: kinderen zijn het leukst als ze lachen. Bovendien komt dat natuurlijk over: kinderen lachen nu eenmaal veel. Wat echter ontzettend pijnlijk is, is een gemaakte, neppe glimlach. Bij het fotograferen van kinderen kun je het ‘Say cheese’ dus beter weglaten. Maak kinderen daarentegen écht aan het lachen. Gekke bekken, een flauwe grap of een prop als een ballon kunnen je een eind op weg helpen. Maak het leuk voor de kinderen, dan houd je hun aandacht langer vast en zorg je meteen dat kinderen geen hekel krijgen aan foto’s maken.

Locatie

Kies een goede locatie uit, in overleg met de ouders. Zorg ervoor dat het een locatie is dat niet vreemd is, zodat het betreffende kind zich enigszins op zijn of haar gemak voelt. Een buitenlocatie is leuk en heeft als voordeel dat kinderen hun energie wat makkelijker kwijt kunnen. Waar jij dan ook weer foto’s van kunt maken. Binnen is dat minder het geval, maar daar zul je weer minder last hebben van afleiding. Overleg met de ouders en beoordeel zelf wat bij het kind past.

Zorg dat je klaar bent

Zorg dat je je camera schietklaar hebt, met de juiste instellingen en de lens die je wilt gebruiken op het camerahuis. Een leuk, spontaan moment is precies dat: spontaan. Je kunt niet vragen om het nog eens over te doen omdat jij de camera niet klaar had, want dan zal het geforceerd zijn. Zorg dus dat je klaar bent en in kunt spelen op leuke dingen die gebeuren.

Neem de tijd

Haast hebben werkt volledig averechts wanneer je met kinderen te maken hebt. Ze voelen het aan en gooien hoogstwaarschijnlijk hun kont tegen de klippen. Zorg er dus voor dat je een afspraak ruim plant. Je wilt een kind op de foto zetten als hij of zij ‘op z’n leukst’ is en dat kan soms even duren, zeker als je ze niet zo goed kent. Geef ze de tijd om hun op gemak te raken. Aan het einde van de shoot zou je wel eens de leukste foto’s kunnen maken. Kinderen moeten met een hoop geduld benaderd worden en dat lukt niet als je haast hebt. Heb je, na een lange tijd, nog steeds geen leuke foto’s? Forceer dan niets, maar kom op een andere dag terug. Het laatste wat je wil is dat kinderen je onaardig gaan vinden, want dan wordt het lastig om een leuke foto te krijgen.

Schoonmaken

Meer dan bij portretten van volwassenen zul je alert moeten zijn op het ‘model’ zelf. Vieze melksnorren, snottebellen en andere vlekken kunnen je foto verpesten of je onnodig veel tijd kosten in de nabewerking. Let er dus op dat de gezichtjes schoon zijn. Al kan een melksnor foto in de juiste setting natuurlijk ook hartstikke leuk zijn.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy