Maak de mooiste foto’s van kinderen

Amy Schutte 118
Foto’s zijn meer dan alleen een artistieke uiting: ze zijn ook blijvende herinneringen. Daarom maken we graag foto’s van kinderen: ze groeien zo snel op, dat het vastleggen van elke fase te leuk is om niet te doen.

Wanneer een foto meer een herinnering is, en niet zozeer een creatieve uiting, is het wellicht minder belangrijk om technisch goede foto’s te maken. Sommige foto’s zijn waardevol voor alle betrokkenen, ook als deze misschien niet helemaal scherp is. Maar het is natuurlijk wel het uitgangspunt om goede, mooie foto’s te maken. Met deze tips helpen we je op weg. Want kinderen fotograferen is niet altijd eenvoudig.

Oprechte emotie

Candid foto’s, genomen op spontane momenten, werken het beste bij kinderen. Geen geposeerde glimlach (al snappen kinderen van een jonge leeftijd vaak al wat de bedoeling is wanneer er een camera of mobiele telefoon op ze wordt gericht), maar zoek naar uitdrukkingen die ‘echt’ zijn. Denk aan emoties als verbazing, verdriet en natuurlijk ook blijdschap. Om dit vast te kunnen leggen, is het handig om je camera altijd in de buurt te hebben. Wanneer je volledig handmatig instelt moet je vaak nog wat instellingen aanpassen, en dat kan net teveel tijd kosten. Het moment is dan misschien al over. Eén van de prioriteitsmodi gebruiken is wellicht sneller: diafragma- of sluiterprioriteit. Je stelt zelf het diafragma of de sluitertijd in, en de camera kiest de andere instellingen op basis van de belichtingsmeting.

Schoonheid in de dagelijkse dingen

Natuurlijk is het leuk om foto’s in een studio te (laten) maken. Maar juist het fotograferen van de dagelijkse dingen levert een mooi, blijvend document op. Daarin zit veel emotie, omdat het voor jezelf een speciale waarde heeft. Bovendien veranderen patronen snel, en door ze te fotograferen raken ze niet vergeten. Fotografeer eens het ontbijtritueel en het verhaaltje voor het slapengaan vast te leggen. Of vieze gezichtjes na een bord spaghetti bolognese.  Natuurlijk hoeven de foto’s niet perfect te zijn, maar streef in eerste instantie wel naar een technisch goede foto. Dan kun je een klein foutje later altijd nog door de vingers zien.

Fotografeer kinderen met hun lievelingsspullen

Ook lievelingsspullen veranderen continue, soms zelfs van dag tot dag. Maar het zijn leuke props voor een foto, waar het kind ook nog eens blij van wordt (op dat moment). Gebruik ze dus. Of het nu een lievelings hoed is, of een knuffelbeer of boek, neem ze mee in de foto’s. Zo krijg je diversiteit en vertellen je foto’s een verhaal. Hou het niet alleen bij spullen, maar neem vriendjes en vriendinnetjes, speeltuinen, huisdieren en kleding mee in je foto’s. Kun je over een aantal jaar goede verhalen ophalen, aan de hand van je eigen foto’s.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy