Tips om weerspannige kinderen te fotograferen

Tips om kinderen te fotograferen die geen zin hebben

Liesbeth Wesdijk 596
Kinderen fotograferen kost sowieso al een hoop energie en kan een hele uitdaging zijn. En wanneer ze dan ook nog geen zin hebben is het helemaal een project. Daarom geven we je deze tips.

Je kunt kinderen niet dwingen om stil te zitten en vrolijk te poseren voor een foto. Of je krijgt een neplach of je krijgt tranen met tuiten en boze kinderen die al helemaal niet meer willen meewerken. Aan jou (en de ouders natuurlijk) dus de schone taak om er voor te zorgen dat ze een fotoshoot wel leuk vinden!

Laat ze iets doen wat ze leuk vinden

Is spelen met een bal favoriet? Of  is het kind helemaal dol op een bepaald knuffelbeest? Zijn ze dol op verkleedpartijtjes? Als je je wilt toeleggen op kinderfotografie is het handig om diverse accessoires te verzamelen. Op rommelmarkten en in de uitverkoop na carnaval kun je hele leuke kleding kopen waar de kinderen een hoop lol mee kunnen hebben. Vraag aan de ouders of ze eventueel ook leuke ideeën hebben.

Maak ze moe

Meestal wil je foto's maken van kinderen voordat ze moe worden en geen interesse meer tonen. Maar je hebt er van die mega-energieke wezentjes tussen zitten die echt maar door en door gaan. Laat ze dan lekker spelen en fotografeer ze terwijl ze het niet merken. Je krijgt dan enorm leuke spontane en natuurlijke foto's. En als ze uitgeraasd zijn is het tijd om snel een paar mooie portretfoto's te maken.

Houd het speels

Zoals al eerder gezegd heeft het geen zin om de kinderen braaf te laten zitten met hun armen over elkaar en poseren maar. Wat met kleine kinderen heel goed werkt om mooie portretfoto's te maken is 'kiekeboe' spelen. Zeker weten dat je prachtige lachjes vast kunt leggen. Bij oudere kinderen kun je leuke actiefoto's maken door ze in een soort wedstrijdje naar je toe te laten rennen. Maak overal een spelletje van, ze moeten zo'n fotoshoot leuk vinden. Wat ook goed werkt is: kietelen! Als er meerdere kinderen aan de shoot mee doen, kunnen ze elkaar kietelen en anders kan één van de ouders het 'werk' doen. Het staat garant voor flinke lachbuien.

Interactie

Een vader die z'n peuter de lucht in gooit, een zusje of broertje die de neus van de baby voor je aanwijst. Het zijn allemaal prachtige plaatjes met veel emotie en liefde. Een moeder die een verhaaltje voorleest aan aandachtige kinderen, met z'n allen een liedje zingen, je kunt zoveel ideeën bedenken om de interactie binnen een gezin vast te leggen. Maak veel foto's om alle expressie goed vast te leggen.

Omkopen

“Als je lief lacht, krijg je een snoepje van me”, werkt uiteraard altijd. Natuurlijk moet je dit wel even overleggen met de ouders, misschien weten zij een gezondere variant. Maakt niet uit, zolang het maar werkt. Je kunt ook een beloning in een andere vorm aanbieden, zoals b.v. een bloem die zelf mogen plukken. En dat levert dan ook gelijk weer een mooi plaatje op!

Omgekeerde psychologie

Kinderen uit hetzelfde gezin voelen vaak een zekere rivaliteit onderling en daar kun je prima gebruik van maken. Als zus één niet lief op de foto wil, vraag je gewoon of zus twee het even voor wil doen omdat die het veel beter kan, werkt geheid! Ook vinden kinderen het vaak leuk om juist dat te doen wat niet mag. Dus niet op het bed springen, niet je broertje een kus geven enz. enz. Zeker weten dat je mooie foto's krijgt ;-)

Geen stress

het belangrijkste bij een shoot met kinderen is, is dat het leuk is, voor iedereen. Geen stress dus. Blijf altijd geduldig. Vertel de ouders vooral ook dat ze geduldig moeten blijven en niet boos moeten worden omdat het kind even niet mee wil werken. Als het echt niet lukt, las dan een pauze is waarin het kind even rond kan hollen of iets kan drinken en iedereen kan ontspannen.

Kortom, heb lol tijdens zo'n shoot. Forceer niks en houdt het voor iedereen leuk. De mooiste foto's zijn vaak diegenen waarvoor niet geposeerd is en waar het kind echt zichzelf is. Prachtige herinneringen voor later! Heb jij, net als Frank van Maaren ook zo'n prachtig kinderportret geschoten, plaats die dan in onze gallery. Hier kun je nog meer lezen over kinderfotografie.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Liesbeth,

heel erg bedankt voor de tips! Portretten, en met name kinderen, vind ik altijd erg leuk om te fotograferen. Maar met kids vergt het inderdaad soms enig geduld en het liefst fotografeer ik "spontaan" zonder dat ze het in de gaten hebben. Zie ook mijn foto in de gallery: http://www.digifotostarter.nl/users/jorngijzen-95694/gallery/mooie-bloemen

mvg Jorn

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Dat is inderdaad een prachtige foto Jorn, mooie warme kleuren ook! Ik vind spontane foto's ook altijd het leukst, heerlijk die expressie op hun gezichten dan :-)