Werk aan je eigen stijl

Amy Schutte 221
Eén van de adviezen die je als (beginnend) fotograaf krijgt, is dat je op zoek zou moeten gaan naar je eigen stijl. Een consequente stijl van fotograferen en/of nabewerken, waarmee anderen jouw werk kunnen herkennen en jij het jezelf makkelijker maakt om gericht te fotograferen.

Maar het zoeken naar een eigen stijl lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan je enorm duizelen, want je vind alles leuk en hebt wellicht ook nog niet direct ontdekt of je in een bepaalde stijl beter bent. Maar vaak heb je al meer een eigen stijl dan je zelf denkt; ga met meerdere fotografen een onderwerp fotograferen en je komt allemaal met een andere foto terug. Met deze tips maken we jouw zoektocht naar een eigen stijl wat gemakkelijker.

Doel van je fotografie

Natuurlijk is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat het doel is van je fotografie. Is het om jezelf (in de toekomst) te verhuren als fotograaf? Wil je stockfoto’s gaan verkopen? Of fotografeer je alleen voor jezelf? Door je doel in je hoofd te houden is het gemakkelijker om je stijl te ontwikkelen. Immers, als je commercieel aan de slag wil, zul je ook rekening moeten houden met wat (potentiële) klanten willen.

Bekijk je eigen werk en ontdek je stijl

Vaak heb je al meer een eigen stijl dan je denkt. Ga eens een middagje zitten en kijk je foto’s door. Selecteer een flink aantal favorieten, bijvoorbeeld 10 of 15. Bekijk deze nog eens, en pak ze er een dag later nog eens bij. Wat voor overeenkomsten zie je? Is het kleurgebruik hetzelfde? Heb je misschien een voorkeur voor lichte of donkere foto’s? Of voor hele sterke contrasten? Wat hebben de onderwerpen met elkaar gemeen? Op welke foto’s ben je in het bijzonder trots? Kijk of je een lijn kunt ontdekken. Misschien kun je al ontrafelen waar je voorkeuren of talenten liggen. Kijk ook wat je minder bevalt aan de foto’s. Zo heb je meteen een beginpunt, vanuit hier kun je je stijl verder uitbouwen.

Doe inspiratie op maar kopieer niet de stijl van een ander

Kijk eens op fotografie fora, op Facebook pagina’s en ook Pinterest is een fijn medium om inspiratie op te doen. Verzamel foto’s die je aanspreken. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en je kunt leren van de creativiteit van andere fotografen. Maar gebruik het werk van anderen als inspiratie. Leer van de composities die ze maken, bekijk welke apparatuur zij gebruikten en probeer eens te ontdekken hoe ze hebben nabewerkt. Ga dit echter niet namaken; het doel is om jouw stijl te ontwikkelen, niet die van andere te kopiëren. Probeer uiteindelijk een persoonlijke draai aan het geheel te geven.

Blijf experimenteren

Ook als je hebt vastgesteld welke richting je op wil gaan met je eigen stijl - het daadwerkelijk vinden van een hele eigen stijl is een langer proces - is het belangrijk om te blijven experimenteren. Ook met foto’s die misschien niet helemaal binnen dat ‘stijlpakket’ vallen. Het is tenslotte ook belangrijk om je te blijven ontwikkelen als fotograaf en je kennis uit te bouwen. Het is niet de bedoeling dat je, door het nastreven van een duidelijke, consequente stijl, een heel eenzijdige fotograaf wordt. Fotografeer je dus bijvoorbeeld veel met direct zonlicht? Verdiep je op een bepaald moment ook eens in donkere foto’s. Het gebruik van bijvoorbeeld een flitser kan ook voor jouw stijl iets toevoegen, en door eens wat anders te proberen groeit je technische kennis. Wees ook niet bang om je richting bij te stellen. Niets zo veranderlijk als de mens, en misschien besluit je op een bepaald moment een andere koers te varen. Dat is geen probleem natuurlijk. Heb je (betalende) klanten? Zorg dan dat zij weten wat ze van jou en je fotografie kunnen verwachten. Voor de rest kun je doen wat je zelf wil. Het is jouw creativiteit, jouw fotografie!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy