Ontwikkel je eigen stijl

Amy Schutte 183
Professionele fotografen hebben vaak een stijl. Soms kun je in een oogopslag zien welke fotograaf de foto gemaakt heeft. Dat is mooi, want het betekent ook dat deze fotografen zich onderscheiden van anderen. Vaak doen ze er jaren over om deze stijl helemaal te ontwikkelen. Jij kunt dat ook, en we proberen dat proces wat voor je te versnellen.

Kijk en verzamel

Begin eens met om je heen kijken. Op websites, pinterest en instagram. Bewaar foto’s die aanspreken. Ze hoeven niets zichtbaars met elkaar overeenkomstig te hebben, maar als iets je aantrekt in een foto sla je ‘m op. Vraag ook anderen naar fotografen die hen inspireren en kijk op hun websites.  Ga eventueel naar de bibliotheek om door fotoboeken te bladeren. In dat geval kun je scans maken of een foto met je mobiel. Het gaat niet om de kwaliteit, maar om de inspiratie die je uit een foto haalt. Kijk niet alleen binnen je favoriete genre en probeer ook wat oude foto’s op te zoeken, om een zo breed mogelijk overzicht te krijgen. Kijken is voor een fotograaf een van de belangrijkste dingen en kijken naar het werk van anderen hoort daar ook bij. Doe dit een geruime tijd en sla al die foto’s - dat kunnen er wel duizenden worden - bij elkaar op.

Wat hebben ze gemeen?

Als je klaar bent, open je de foto’s als een diavoorstelling. Ga door je foto’s heen, waarschijnlijk meerdere keren. Vraag je af wat ze overeenkomstig hebben. Is het licht, hoeken, bepaalde personen, een bepaalde levendigheid in kleuren? Het kan van alles zijn. Schrijf op wat je opvalt, ook kleine dingen. Zo krijg je langzaamaan een beeld van wat jou precies aantrekt in fotografie. En dat zijn nou juist het soort foto’s dat je zelf ook wil maken!

Lijstje

Je zult nu waarschijnlijk een lijstje hebben van eigenschappen. Dat kunnen er vijf zijn, het kunnen er ook vijftien zijn. Soms is het moeilijk om ergens een naam voor te bedenken, dus schrijf het gewoon op zoals je het uit zou leggen of het gevoel dat je erbij krijgt. Dit lijstje is alleen voor jezelf, dus het hoeft niet bijzonder welbespraakt te zijn. Laat dit proces af en toe een dag rusten. Soms komen inzichten niet meteen, maar zijn ze wel waardevol. Raffel het niet af, want je hebt er veel aan om eens goed te onderzoeken waar jouw hart daadwerkelijk sneller van gaat kloppen. Op fotografisch gebied dan.

Toepassen

Nu heb je een idee van de stijl die je graag zou willen hebben. De volgende stap is deze stijl toepassen op je fotografie. Dat betekent, het is immers je stijl, dat je deze toepast op AL je foto’s. Vraag je, wanneer je op het punt staat om af te drukken, steeds af: is dit (contrastrijk/levendig/minimalistisch/…)? Als het antwoord nee is, kijk dan of je de foto wel op een manier kunt maken die bij jouw stijl past. Doe dit steeds vaker tot het een gewoonte wordt.

Ontwikkelen

In het begin zal het antwoord waarschijnlijk vaker ‘nee’ dan ‘ja’ zijn, maar je zult merken dat het op den duur een tweede natuur wordt. Je stijl begint een vorm aan te nemen, het wordt eigen. Dan is het natuurlijk zaak om hiermee te experimenteren. Je wil wel een eigen stijl, maar je wordt vast niet blij van voorspelbare foto’s. Dus kijk wat je verder nog kunt aanpassen, hoe ver je je stijl kunt rekken en probeer creatieve manieren te vinden om je stijl toe te passen. Op die manier ontwikkel je je stijl, maar ontwikkel je ook jezelf als fotograaf. Dat is nog eens een mooi streven!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy