Landschapsfotografie: jouw stijl

Amy Schutte 704
Landschapsfotografie is leuk en het is enorm rustgevend om gewapend met je camera de natuur in te trekken, op zoek naar mooie plaatjes. Maar veel mooie plekken zijn al zo vaak gefotografeerd, en het is moeilijk om er je eigen draai aan te geven.

Het valt niet mee om een nieuwe invalshoek te bedenken voor je landschapsfotografie. Hoe kun je toch foto’s maken in je eigen stijl?

Verlies het verhaal niet uit het oog

Fotografie is verhalen vertellen. Met het beeld dat je creëert, vertel jij wat er op dat moment gebeurde, of in elk geval hoe jij het zag. Natuurlijk moet een foto visueel aantrekkelijk zijn, met een mooie compositie, mooie kleuren, etc. Maar houd dat verhaal steeds in je achterhoofd. Wat wil ik vertellen? Wat is dan belangrijk om in mijn foto op te nemen, en wat kan ik beter weglaten? Je kunt niet teveel vertellen, dus soms is het ‘kill your darlings’. Durf keuzes te maken, omdat het het verhaal ten goede komt. Dan krijg je een foto die een sterke emotie oproept en uniek is. Het is tenslotte jouw verhaal van dat moment!

Experimenteer

Je hoeft niet altijd met alleen maar goede foto’s thuis te komen.  Niemand ziet de foto’s die je maakt, je kunt zelf kiezen wat je eventueel aan anderen laat zien! Wees dus niet bang voor wat experimenten. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je foto’s moet weggooien, omdat je experiment niet goed uitpakte. Maar wat als je experiment wél te gek uitpakt? Bovendien wordt je creatiever van experimenten: als je steeds hetzelfde doet, val je al snel in (fotografische) gewoonten. Inspiratie komt juist wanneer je buiten je comfort zone gaat!

Neem ‘vreemde’ elementen op in  landschapsfotografie

Daarmee bedoelen we niet perse hele gekke dingen, maar denk bijvoorbeeld aan een persoon opnemen in je landschapsfoto. Of een fiets of een ander voertuig. Op die manier verander je de betekenis van je foto. Je voegt de aanwezigheid van iemand toe, waardoor het persoonlijker wordt. Ook wanneer het geen mens is, maar met een auto benadruk je de aanwezigheid van jouw als fotograaf, en het voertuig dat je gebruikte.

Gebruik andere technieken

Landschapsfotografie is uitstekend geschikt om nieuwe technieken uit te proberen. Wanneer er (bewegend) water in je foto voorkomt, zijn lange sluitertijden populair. Maar je kunt ook eens kiezen voor infrarood fotografie. Of maak een zoom burst, of timelapse of wat denk je van een panoramafoto? Allemaal leuke technieken die je foto een heel andere lading geven.

Nabewerken

Natuurlijk streven we ernaar om de foto zo mooi mogelijk te maken in de camera. Dat wil niet zeggen dat nabewerking uit den boze is. Integendeel! Soms kun je je foto interessanter maken door er nog een tijdje aan te sleutelen. Je kunt delen lichter en donkerder maken, het contrast verhogen of storende elementen verwijderen. Soms kan het bijsnijden van je foto, en daarmee de compositie veranderen, een enorm verschil maken.

Maak je eigen keuze in landschapsfotografie. Het is verleidelijk om het werk en de stijl van anderen na te maken, maar waarom zou je? Dat is immers al eens gedaan. Ga dus voor je eigen stijl en smaak!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy