Terug in de tijd: Aan de slag met analoge fotografie

Redactie digifoto Starter 2640

Ondanks de opkomst van digitale fotografie in de jaren ‘90 is analoge fotografie nooit uit de mode geraakt. Misschien komt het omdat deze soort fotografie iets spannends heeft. Je krijgt het resultaat niet gelijk onder ogen, maar de beelden die je ermee creëert zijn absoluut uniek en soms zelfs kunstzinnig. Wil jij starten met analoge fotografie maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: DIGIFOTO Pro 1.2023 - alles over analoge fotografie! 

1. Kies een camera die bij je past

Ben je van plan veel tijd uit te trekken voor het maken en ontwikkelen van je foto’s? Dan is een (tweedehands) analoge camera een goede keuze voor jou. Dankzij de instellingen en de beschikking over je eigen film kun je hier alle kanten mee op. Heb je minder tijd of heb je helemaal geen zin om zelf je foto’s te ontwikkelen? Dan is een instant camera of polaroid camera of iets voor jou. Twijfel je nog? Probeer dan een goedkope wegwerpcamera en experimenteer erop los! Bekijk hier meer advies.

Bij analoge fotografie heb je maar één kans om een foto te maken. Je rolletje raakt nu eenmaal vol. Neem dus de tijd voor je foto’s. Bestudeer je onderwerp en analyseer de lichtval. Wanneer je zeker bent van een bepaald perspectief controleer je de instellingen van je camera. Zo bereik je de perfecte compositie.

3. Experimenteer en accepteer imperfectie 

Analoge fotografie leent zich uitstekend voor artistieke experimenten. Je hebt nu eenmaal minder controle op analoge foto’s en imperfecties en aan imperfecties ontkomt je nu eenmaal niet. Maar dat kan de foto juist bijzonder maken. Welke andere foto ziet er nu precies zo uit? Speel met double exposure en (opzettelijke) lichtvlekken en je beelden worden uniek. Meer tips bekijken? Je leest ze hier.

4. Verdiep je in de instellingen van je camera

Meten is weten. Bij een analoge camera moet je vaak handmatig licht, scherpte en diepte instellen. Verdiep je dus in de instellingen van jouw camera. Sluitertijd is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk bij het fotograferen. Het bepaalt namelijk hoe bewegende onderwerpen op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Wil je veel licht op je foto of juist weinig? Dan is het diafragma belangrijk. Hoe groter het diafragma hoe meer licht.

5. Zelf ontwikkelen? Begin met zwart-wit

Het ontwikkelen van je filmrolletjes is hartstikke leuk! Op deze manier leer je ontzettend veel over fotografie en blijf je je technieken verbeteren. Wil je beginnen met het ontwikkelen van je eigen foto’s? Begin dan met zwart-wit foto’s. Gekleurde rolletjes moet je op een constante temperatuur houden, ook tijdens het ontwikkelproces. Zwart-witfilm ontwikkel je eenvoudig bij een temperatuur tussen de 18 en 26 graden. Wel zo makkelijk! 

Wil je nog meer te weten komen over analoge fotografie en de geschiedenis van fotografie? Bekijk dan het inspiratiethema. Daar vind je nog veel meer hulp bij het kiezen van de beste camera voor jou, tips en mooie interviews met analoge fotografen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie