Geen statief bij je, maar eigenlijk wel nodig. Wat nu?

Amy Schutte 1104

Het kan de beste overkomen: zonder statief op pad gaan en ineens een foto mogelijkheid tegenkomen waar je een statief voor nodig hebt. Puf. Steun. Laten varen dan maar?

Niet nodig. Met wat creativiteit kun je vaak een hoop oplossen.

Omgeving

Fotografeer je buiten? Kijk dan goed om je heen. Bankjes en muurtjes kunnen ook stabiliteit geven aan je camera. Vaak zul je iets (een tas? een opgevouwen trui? je portemonnee?) onder het objectief of onder het camerahuis moeten plaatsen om een goede hoek te vinden, en soms zul je je de compositie iets moeten aanpassen. Maar door goed te kijken en gebruik te maken van vaste elementen, kun je vaak nog steeds met lange slutertijd fotograferen. Gebruik, net als bij een statief, de timer of een afstandsbediening om beweging van de camera te voorkomen.

Houd de camerariem om je pols, zodat de camera niet valt als de gekozen plek niet zo stevig blijkt te zijn als je dacht. Of voor het geval iemand op het bankje gaat zitten zonder te kijken.

Gebruik de grond

Soms werkt een laag perspectief ook heel goed, bijvoorbeeld bij landschappen of stadsgezichten. Je kunt de camera dan gewoon op de grond zetten. Ook hier zul je iets onder het objectief moeten plaatsen, zodat de camera net iets naar boven gekanteld is. Gebruik daarvoor niet je hand, want die heeft nog steeds de trillingen die we juist wilden voorkomen. Kies iets vasts en stevigs. Zet je de camera wel op de grond zonder te kantelen, of heb je iets groots onder het objectief? Let er dan op dat je de autofocus uitschakelt, want de focusring kan over de (onder)grond schuiven en beschadigen. Eerst even scherpstellen door de camera een stukje op te tillen dus.

Stabiliseer je lichaam

Zorg dat je de camera met beide handen vasthoudt, druk de handpalm van je linkerhand stevig tegen het objectief. Houd je ellebogen tegen je lichaam aan, zodat je spieren alleen je onderarmen hoeven te stabiliseren. Zet je bening stevig op de vloer, licht gespreid. Of, voor meer stevigheid, kun je een muur opzoeken om tegenaan te leunen.

Schiet wijd

Door een korte brandpuntsafstand te kiezen op een zoomlens, kun je de sluitertijd wat langer zetten en nog steeds een scherpe foto krijgen, vanwege de wederkerige regel. Die zegt dat de sluitertijd tenminste 1/(brandpuntsafstand) moet zijn om geen bewegingsonscherpte te zien. Zoom dus uit wanneer je geen statief bij de hand hebt.

Uiteraard helpt het als je een camera hebt waarmee je tot hoge ISO’s kunt gaan zonder dat je ruis ziet. Gelukkig worden camera’s steeds beter en kan dat ook, maar met deze tips kom je in elk geval een heel eind als je geen statief bij de hand hebt.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy