Maandthema Kamera Express

Alles over analoge fotografie

Christel de Wolff 191
Het Maandthema van de maand november staat in het teken van analoge fotografie bij Kamera Express. Deze vorm van fotografie maakt een comeback. Massaal grijpen amateur en professionele fotografen naar de analoge camera. Het is een stukje nostalgie waar veel mensen naar op zoek zijn. Het is bovendien een uitdaging om te werken met een rolletje met daarop een beperkt aantal foto’s. Je kijkt als fotograaf dan extra goed naar je onderwerp en naar de compositie. Vaak werk je dan net iets geconcentreerder dan wanneer je een digitale camera in handen hebt.

Wil je meer weten over analoge fotografie? Lees dan de informatieve artikelen over ontwikkelen, de keuze van je apparatuur, rolletjes, polaroids en camera’s.


Foto: Jawad Maakor

In de interviews vertelt Sacha de Boer over haar eerste camera. Zij raakte op jonge leeftijd verslingerd aan fotografie. Jawad Maakor legt uit waarom hij zweert bij analoog te werk gaan. Hij kan er uren over praten. Maar pas op: deze ambachtelijke manier van werken kan verslavend zijn. Straks wil je niets anders meer dan analoog foto’s maken.

Mocht je toch verslaafd zijn geraakt, dan heb je geschikte apparatuur nodig. Op de Musthaves-pagina tippen we dé camera's, accessoires en andere musthaves op het gebied van analoge fotografie. Daarnaast vind je praktische geartips in de Keuzehulp.

Op de Tips-pagina vind je unieke tips and tricks en op de Polaroids-pagina vind je meer informatie over instantfotografie. Op de “Ontwikkelen doe je zo!”-pagina leer je wat je moet doen in de doka. Dadelijk hoef jij je foto’s niet meer naar het lab te brengen, omdat je zelf weet hoe het allemaal moet. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de ontwikkelservice van Kamera Express door je rolletje te brengen naar een van de winkels.

Op de Who to follow-pagina zetten we Instagram-accounts op een rijtje. Je vindt op deze pagina informatie over en foto’s van diverse fotografen. De variatie aan beelden is inspirerend. We lichten uit: de Indonesische Adi Putra, de Schotse Tom Mitchell, de Rotterdamse Stacii Samidin, de Spaanse Martina Matencio, Louis Dazy, Ryan Mills en nog veel meer fotografen. We richten ook het lampje op de Kamera Express-medewerkers die zich toeleggen op analoge fotografie. Het gaat om het werk van Patrick Dreuning, Jim van Roosmalen, Jascha van der Wijden en Balazs Szucs.

De fotografen geven handige tips. Zo heeft Patrick Dreuning een tip voor beginnende analoge fotografen: "Ben je vergeten je ISO te verstellen? Heb je foto's gemaakt met een rolletje van 400 en daarna met een van 100 ISO? Dan is je beeld (in dit geval 2 stops) onderbelicht. Dan kun je je film “pushen” door de film dan (2 stops) langer te ontwikkelen. Je krijgt dan toch nog een goede belichting. Besef dat je met pushen meer contrast krijgt, en korrel in de foto."


Foto: Patrick Dreuning

Patrick Dreuning heeft ook een tip voor digitale fotografen die eens een uitstapje naar analoog maken: "Probeer eens met film te schieten als afwisseling. Je moet met veel meer dingen rekening houden en je hebt te maken met een beperkt aantal te maken beelden. Deze beperking kan een positieve invloed hebben op de manier van fotograferen. Je gaat dan meer kijken in plaats van gewoon klikken. Je kunt niet photoshoppen, dus je moet zorgen dat je compositie klopt, dat je belichting goed zit en dat er geen storende elementen in je beeld te zien zijn."

Op de “geschiedenis van de fotografie”-pagina ontdek je hoe de fotografie zich ontwikkelde in de loop der jaren. Je kunt fotografie zien als de opvolger van de schilderkunst en de voorloper van de film. Reis mee terug in de tijd: van fotorolletje tot megapixel!

Er is ook weer een fotowedstrijd waarbij je kans maakt op een moderne of retro Fujifilm Instax-kit. De retro Instax-kit bevat de Fuji PU-Lederen Instax Mini 90 Tas bruin, Fujifilm Instax Mini colorfilm glossy 10 x 2 pak en Fujifilm Instax Mini 90 bruin inclusief accu. De moderne Instax-kit bevat de Fuji Instax Mini LIPLAY Elegant Black en Fujifilm Instax Mini Monochrome WW1. Zend jouw mooiste analoge foto in en wie weet ben jij wel de winnaar.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel