Maak een vertorama!
Wanneer je een foto van een landschap maakt, kun je deze langer maken door verschillende foto’s aan elkaar te ‘plakken: een panorama. Zo kun je de wijdse, uitgestrektheid van het landschap extra benadrukken. Hetzelfde kun je doen voor hoge gebouwen, standbeelden , hoge bomen, alles wat de hoogte in gaat. Een verticaal panorama, kortweg vertorama genoemd.
Wat is het?
Een vertorama zijn meerdere foto’s, aan elkaar geplakt in een nabewerkingsprogramma in de hoogte. Daarmee kan het de hoogte van het onderwerp extra benadrukken, of juist meer ruimte geven om voorgrond of achtergrond mee te nemen in de compositie. Bij het gebruiken van twee foto’s die aan elkaar bevestigd zijn, spreek je al van een vertorama.
Wanneer gebruik je het?
Vertorama’s zijn voornamelijk geschikt om hoge voorwerpen in beeld te brengen. De hoogte wordt, door de aspect ratio (hoogte x breedte verhouding) extra benadrukt. Maar het is dus ook prima geschikt om een onderwerp meer ruimte te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een bergtop fotograferen, maar met een vertorama kun je ook de weerspiegeling in het meer dat ervoor ligt meepakken. Of binnen in een gebouw waar een mooi gedecoreerd plafond in zit, kun je het plafond meepakken op de foto. Of in hoge trappenhuizen, of bij watervallen, met een vertorama kun je dan meer in beeld nemen. Denk er wel goed over na of dit daadwerkelijk iets toevoegt aan je foto, en of het de compositie sterker maakt.
Hoe doe je het?
Een vertorama pak in op dezelfde wijze aan als een panorama.In plaats van een ‘pan’ van links naar rechts of andersom, maak je nu een ‘tilt’, van boven naar beneden of andersom. Voor sommige statieven is dat lastiger, maar als je een maar genoeg overlap tussen de foto’s laat kun je ook proberen om uit de hand te schieten. Waar het lastiger wordt dan bij panorama’s, is de afstand tot het onderwerp. Bij horizontale panorama’s is die min of meer dezelfde voor alle verschillende foto’s die je gaat gebruiken. In de hoogte is dat vaker niet het geval, omdat je in veel gevallen op de grond staat. Omdat de afstand van het onderwerp van beneden naar boven dan groter wordt, kun je last krijgen van vervorming. Geef jezelf voldoende ruimte aan de onderkant. zodat je nog bij kunt snijden om de vertekening minder erg te maken. Probeer ook eens de foto’s die je gaat gebruiken voor je vertorama in landschapsmodus (dus camera horizontaal) te maken. In Photoshop kun je de ‘warp’ functie gebruiken om vertekening wat bij te werken.
Praktisch
Zet je camera bij voorkeur niet op automatisch. De foto’s zullen dan in verschillende belichtingen gemaakt worden en je zult verschil zien wanneer je de foto’s aan elkaar plakt. Laat de camera de instellingen maken voor de gemiddelde foto (qua verschil tussen licht en donker) en zet deze daarna op manual. Zorg dat de foto’s die je maakt in elk geval 30% overlappen. Zo kun je ook de vervorming nog wat minimaliseren. Een panorama hoeft overigens niet altijd een hoge, lange foto te zijn. Je kunt ook prima vierkante foto’s maken, waarin je meer op kunt nemen. Wanneer je de foto’s samenvoegt, wat in vele nabewerkingsprogramma’s als Photoshop en Lightroom kan, heb je altijd een crop functie tot je beschikking.
Apparatuur
Een statief is een aanrader om je foto’s strak te kunnen maken. Welk objectief je gebruikt maakt in principe niet uit. Een groothoekobjectief zal waarschijnlijk meer last hebben van vervorming. Je kunt zelfs met een smartphone prima vertoramas maken.