Creativiteit stimuleren doe je zo!

Stimuleer je creativiteit met deze tips!

Aimée van Vuuren 211
Voor veel fotografen is het vanzelfsprekend: alle foto's hebben een herinnering erachter. Maar toch zijn er genoeg fotografen die nog in het wilde weg foto's maken. Merk je dit bij jezelf? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Inspireer je creativiteit en maak gedenkwaardige foto's.

1. Meer experimenten

Je komt de tip overal tegen: ga er meer op uit en ga experimenteren! Wat bedoelen we er eigenlijk mee? Stap uit je comfortzone en kies er bijvoorbeeld voor om een hele andere fotografiegenre te ontdekken. Het kan inspiratie opdoen en je creativiteit stimuleren. Of je nou een beginnend of gevorderde fotograaf bent, het is altijd een uitdaging om andere technieken uit te proberen en er is niks mee mis als het helpt om verder te komen. 

2. Kijk series en films

Voor de netflix liefhebbers onder ons is dit misschien de leukste tip die je kan tegenkomen om je creativiteit te stimuleren. Je bezighouden met cinematografie, de wetenschap of kunst van het filmen van foto's en het filmen zelf, kan ervoor zorgen dat veel meer visuele hulpmiddelen hebt om inspiratie op te doen. 

Lees ook: Geef je creativiteit een boost!

3. Stimuleer creativiteit door beperkingen

Een gekke tip, maar wel een hele goede om nogmaals uit je comfortzone te stappen. Het gebrek aan opties zoals instellingen van je camera, het aantal objectieven die je meeneemt of zelfs het soort camera dat je meeneemt dwingt je als het ware om creatief te gaan nadenken over mogelijke oplossingen. Fotografeer bijvoorbeeld om te beginnen met je LCD-scherm uit of maak foto's met bepaalde instellingen die je vooraf bepaald zodat je goed moet kijken naar wát je precies op de foto kan zetten. 

4. Alleen voor jezelf

Misschien wel de meest belangrijke tip die je ooit gaat krijgen: er is helemaal niks met het maken van foto's die alleen voor je eigen ogen zijn bedoeld. Maak vooral foto's voor je eigen plezier, zeker als je door hebt dat je eigenlijk alleen fotografeert voor het voordeel en plezier van anderen. Langzaam maar zeker, met veel geduld, zal je weer inspiratie opdoen en die je creativiteit zal stimuleren. 

Lees ook: Inspiratie dip? Doe een fotografie project

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée