Geef je creativiteit een boost

Amy Schutte 366
Wanneer je een poosje bezig bent met fotografie, kom je ongetwijfeld op een bepaald ogenblik op een punt aan waar je een beetje vast komt te zitten.

Het is bijna onvermijdelijk omdat je veel in je omgeving al op verschillende manieren hebt gefotografeerd. Maar er zijn natuurlijk dingen die je kunt doen om weer nieuwe inspiratie en creativiteit te krijgen. Ook in je eigen omgeving!

Uit de sleur om creativiteit op te roepen

Vaak heb je een heleboel vaste gewoonten in leven. Dat is logisch, want structuur geeft je houvast en anders zou het een onoverzichtelijke bedoening worden. Maar structuur kan in sleur omslaan, en dat leidt meestal niet tot creativiteit. Doe af en toe eens moeite om de sleur te doorbreken. Ga eens naar een plaats waar je nog niet eerder geweest bent, of doe mee aan een activiteit die een beetje buiten je comfort zone ligt.

Of maak fotograferen juist een gewoonte

Haal je je camera alleen tevoorschijn tijdens bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je de camera verliest of deze beschadigt? Of omdat je denkt dat alledaagse onderwerpen niet interessant genoeg zijn? Neem je camera vaker mee en maak foto’s van alledaagse dingen. Je wandeling naar het werk bijvoorbeeld. Of je bereiding van het eten. Zo wordt het onderdeel van je dagelijks leven.

Beperk je aantal foto’s

Ben je iemand die zijn of haar camera overal mee naartoe neemt, en uren besteed aan fotograferen? Leg jezelf dan eens een beperking op. Hoe krijg je daar inspiratie van? Stel dat je jezelf een maximum van 3 foto’s per dag oplegt. Je moet dan goed bedenken voor welke onderwerpen je deze opties gaat gebruiken. Bovendien moet je het maximale uit het onderwerp halen voor je afdrukt, en dus goed over je standpunt, compositie en belichting nadenken. Doe dit een poosje achter elkaar, zodat je steeds creatiever wordt om de 3 best haalbare foto’s te maken.

Zorg dat je plezier beleeft aan het fotograferen en dan komt creativiteit vanzelf

Voor de meeste fotografen is het doel van fotografie het maken van mooie foto’s. Logisch ook. Maar zorg dat je ook plezier beleeft aan het fotograferen zelf. Laat dat een doel op zich zijn. Hoe meer je in je element bent tijdens het maken van foto’s, hoe meer je creativiteit op zal bloeien. Dus streef niet alleen naar de mooiste foto’s, maar ook naar genieten van het proces zelf.

Creativiteit en inspiratie zijn gekke dingen. Ze raken nooit op. Sterker nog, hoe meer je er op een bepaald moment van hebt, hoe meer het lijkt te worden.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy