Inspiratie dip? Doe een fotografie project

Amy Schutte 153
Soms zie je op elke hoek van de straat leuke scènes, mooie patronen en goede onderwerpen voor je fotografie. En soms het gewoon even helemaal niet niet. Een soort van ‘writers block’, maar dan voor fotografen. Je merkt dat je steeds weer bij dezelfde soort foto’s uitkomt, en in cirkels rond gaat. Om weer even nieuwe inspiratie op te doen en een creatieve frisse neus te halen, kun je een fotografie project doen. Je kunt meedoen met een project van anderen of zelf een project starten, alleen voor jezelf.

Doel

Het doen van een project geeft je een doel. Zeker als je niet al je tijd aan fotografie kunt wijden, of veel in opdracht fotografeert en daarnaast weinig tijd over houdt, weet je waar je naar moet zoeken. Het zorgt ervoor dat je sneller een beslissing kunt nemen over waar je naartoe zult gaan en wat je onderwerp moet worden. Daar kun je natuurlijk prima van je plan afwijken, maar het geeft je een doel waar je anders zou kunnen blijven hangen in de vraag: waar zal ik eens heen gaan en wat zal ik eens schieten?

Creativiteit

Vaak gaat creativiteit juist stromen wanneer je bezig bent. Je schiet een aantal plaatjes en ziet ineens andere mogelijkheden. Mogelijkheden die je niet had gezien als je thuis op de bank was blijven zitten. Soms moet je gewoon aan de slag gaan, om weer tot nieuwe inzichten te komen.

Motivatie

Zeker wanneer je een wat langduriger project start, geeft het je de motivatie om erop uit te gaan en het project tot een goed einde te brengen. Zelfs als de weersomstandigheden niet ideaal zijn of wanneer je weinig tijd hebt, zul je eerder een gelegenheid vinden om toch op pad te gaan dan wanneer je niet aan een project werkt. Bovendien geeft het je een voldaan gevoel wanneer het project vorm begint te krijgen en de eerste foto’s er zijn. Dat zorgt weer dat je nog meer zin hebt om er op uit te gaan om verder te werken aan het project. Als fotograaf houden we van dingen tot stand brengen, creëren, dat geeft ons betere inzichten en leidt tot betere resultaten.

Kies een project

Als je een project start omdat je in een creatieve dip zat, valt het niet altijd mee om een onderwerp te vinden. Gelukkig zijn er voldoende ideeën te vinden, in het dagelijks leven zowel als online. Kies een project dat haalbaar is. Als je een project wil maken op de poolkappen, kun je er natuurlijk niet steeds op je vrije zondagen aan werken. Denk ook niet te groot. ‘Huishoudelijke apparaten als stilleven’ kan bijvoorbeeld een project zijn. Of een kleur. Op zoek gaan naar onderwerpen die allemaal één dominante kleur overeen hebben. daagt je creativiteit uit en kan ontzettend leuk zijn. Én een goede serie opleveren. Kies iets waar je ‘iets mee hebt’, want dan kun je het langer leuk houden voor jezelf. Kies geen straatreportage als je op je vrije dag eigenlijk liever de natuur in trekt. Zorg dat je elke foto ‘eigen’ maakt , dat het aan het einde jouw stilistische handtekening heeft.

Je kunt elk onderwerp kiezen voor je project. Het doel is om eens anders naar de wereld om je heen te kijken en om je fotografisch oog eens anders te gaan gebruiken. Dan gaat de creativiteit weer stromen en komen nieuwe ideeën vanzelf! 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy