Inspiratie opdoen voor fotografie

Amy Schutte 811
Als fotograaf heb je ook weleens last van een ‘writers block’; je weet het gewoon even niet meer, de inspiratie is verdwenen. Er lijken geen geschikte onderwerpen meer te zijn in de wereld, of je hebt ze, voor je gevoel, al heel vaak voor je lens gehad.

Natuurlijk is dat niet zo, maar het is soms moeilijk om je motivatie te vinden en in te zien dat goede onderwerpen overal zijn. Gelukkig zijn er genoeg plaatsen en manieren waarmee je inspiratie kunt opdoen. We hebben wat ideeën, om je op weg te helpen.

Beperk jezelf

Neem je bijvoorbeeld voor om je op een technisch aspect te richten. Bijvoorbeeld kleine scherptediepte, of een bepaalde compositie. Of neem een standaardobjectief mee, met een vaste brandpuntsafstand. Zo moet je creatief denken, want je moet ‘roeien met de riemen die je hebt’. Door het jezelf lastiger te maken door wat beperkingen op te leggen, moet je wel creatiever nadenken. Bovendien geeft het je richting, zodat je weet waar je mee aan de slag kunt.

Doe inspiratie op in musea en galeries

Het bekijken van het werk van (andere) kunstenaars kan je enorm veel inspiratie geven. Dat hoeven niet eens perse andere fotografen te zijn, maar je kunt ook inspiratie opdoen uit schilderijen of beeldhouwwerken. Let op de keuze van de kunstenaar voor onderwerp, lichtinval en kleurgebruik. Probeer te ontdekken welke soort werken je aanspreken, wat de sfeer is van die stukken. Probeer meer te leren over verschillende kunststromingen, zodat je deze leert herkennen. Hier kun je mee aan de slag in je fotografie.

Natuur

Even een frisse neus halen en de natuur ingaan helpt om je hoofd leeg te maken. Daarvoor hoef je niet eens je camera mee te nemen. Doe je dat wel, dan kom je ongetwijfeld onderwerpen tegen voor je fotografie. Of dit nu wildlife is, of een mooi landschap.

Architectuur

Architectuur wordt vaak gebruik als onderwerp in de fotografie. Immers, patronen ‘werken’ goed in fotografie, en die zie je vaak terug in architectuur. Door hiernaar te zoeken en ermee aan de slag te gaan, zul je zien dat je vaker patronen gaat herkennen. Niet alleen in architectuur.

Inspiratie ligt overal. Het beste kun je je camera pakken, en gewoon aan de slag gaan. Wanneer je er teveel over nadenkt zie je door de bomen het bos niet meer. Ga je aan de slag, dan gaat het balletje vanzelf rollen.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy