Starburst: licht in beeld

Amy Schutte 1013
Ken je die foto’s waarbij je de zon in beeld ziet, en die eruit ziet als de zon zoals een kind ‘m zou kunnen tekenen? Met perfecte stralen, in de vorm van een ster. Dat heet een starburst.

Een starburst kun jij ook maken! En het leuke is: je kunt elke lichtbron gebruiken, het hoeft niet perse de zon te zijn.

Wat is starburst

Starbursts kun je op verschillende manieren ‘maken’. De lichtstralen worden vereenvoudigd waardoor ze als een soort punten zichtbaar worden. Je hebt er speciale filters voor, maar het je kunt het ook bereiken door met je instellingen te spelen. Even een klein beetje theorie: een starburst effect ontstaat door lichtbuiging of diffractie. Als licht ergens tegenaan komt, wordt het afgebogen of gereflecteerd. In het geval van starburst komt het licht tegen de randen van je diafragma opening aan. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen die een min of meer cirkelvormige opening vormen. De manier waarop het licht wordt afgebogen bepaald hoe we het zien. In het geval van een klein diafragma in een stervorm.

Maak een starburst met het diafragma

Je kunt een starburst maken met het diafragma. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de lichtbron in je foto opneemt. Dat kan betekenen (bij de zon) dat je met tegenlicht te maken hebt. Je kunt zelfs een starburst maken in de middagzon, wanneer het licht hard en fel is. Het geheim is om je diafragma heel klein te maken. Je kunt de camera op handmatig zetten, of de diafragmaprioriteit (A of Av) gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens f/22 uit. Hoe groter het diafragma (lager f/getal) hoe groter de zon wordt; de stervorm gaat dan snel verloren. Om de stervorm te krijgen heb je een klein openingetje nodig.

Blokkeer de lichtbron voor een deel

Een andere manier om een starburst te verkrijgen, is door de lichtbron deels te ‘verstoppen’. Je kunt jezelf zo opstellen, dat er gedeeltelijk iets voor de lichtbron (bijvoorbeeld de zon) komt te staan. Een boom of een gebouw bijvoorbeeld. Hiermee creëer je een groter contrast en komt de stervorm sneller en beter tevoorschijn. Je kunt dit zelfs met het blote oog proberen. Kijk richting de zon (niet recht erin!) terwijl je een oog met je hand blokkeert. Knijp je andere oog dicht en speel met de hand die de zon gedeeltelijk afschermt. Laat de zon tussen de kiertjes van je vingers piepen: starburst! De iris in je oog functioneert bijna hetzelfde als een diafragma!

Met lampen

Vooral wanneer je ‘s avonds of ‘s nachts fotografeert, kun je van lichten ook starburst maken. Denk aan lantaarnpalen of een kermis! Hiervoor geldt: hoe dichterbij de lichtbron, hoe groter het ster effect is in je foto. Verder kun je deze starburst op bovenstaande manieren tot stand laten komen.

Voorzichtig

Wanneer je je compositie aan het maken bent en een sterke lichtbron neemt daarin een plaats in, is het verleidelijk om even goed te kijken. Kijk niet recht de zon in! Gebruik LiveView als je camera dat heeft.

Een starburst is niet zo ingewikkeld om te maken. De uitdaging is een goede positie van de lichtbron (zon) en voldoende omgevingslicht om je diafragma flink te kunnen knijpen. Succes!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy