Een zonnester in je foto

Amy Schutte 315
Soms zie je de zon als een bijna perfecte weergave in een foto, met punten in de vorm van een ster. Hoe krijg je dat voor elkaar in je foto?

Dit fenomeen heet een zonnester, of starburst in het Engels. En jij kunt het ook maken. We leggen uit hoe.

Een zonnester

Je kunt op verschillende manieren een zonnester in je foto krijgen. Het heet dan wel ‘zonnester’, maar in principe kun je elke lichtbron gebruiken. De lichtstralen van deze lichtbron worden als het ware vereenvoudigd waardoor ze als een soort punten zichtbaar worden. Je hebt er speciale filters voor, maar het je kunt het ook bereiken door de juiste instellingen te kiezen.

De theorie

Even een klein beetje theorie: een zonnester ontstaat door lichtbuiging of diffractie. Als licht ergens tegenaan komt, wordt het afgebogen of gereflecteerd. In het geval van starburst komt het licht tegen de randen van je diafragma opening aan. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen die een min of meer cirkelvormige opening vormen. De manier waarop het licht wordt afgebogen bepaalt hoe we het zien. In het geval van een klein diafragma zien we een stervorm.

Maak een zonnester met het diafragma

Je kunt een zonnester maken met behulp van het diafragma. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de lichtbron in je foto opneemt. Dat kan betekenen (bij de zon) dat je met tegenlicht te maken hebt. Je kunt zelfs een zonnester maken in de middagzon, wanneer het licht hard en fel is. Je doet dit door je diafragma heel klein te maken. Je kunt de camera op handmatig zetten, of de diafragmaprioriteit (A of Av) gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens f/22 uit. Hoe groter het diafragma (lager f/getal) hoe groter de zon wordt; de stervorm gaat dan snel verloren. Om de stervorm te krijgen heb je een klein openingetje in je diafragma nodig.

Blokkeer de lichtbron

Een andere manier om een zonnester te verkrijgen, is door de lichtbron deels te ‘verstoppen’. Dit werkt vooral in het geval van tegenlicht Je kunt jezelf zo opstellen, dat er gedeeltelijk iets voor de lichtbron (bijvoorbeeld de zon) komt te staan. Een boom of een gebouw bijvoorbeeld. Hiermee creëer je een groter contrast en komt de stervorm sneller en beter tevoorschijn.

Kunstlicht

Vooral wanneer je ‘s avonds of ‘s nachts fotografeert, kun je van lichten ook starburst maken. Denk aan lantaarnpalen of een kermis! Hiervoor geldt: hoe dichterbij de lichtbron, hoe groter het ster effect is in je foto. Verder kun je deze starburst op bovenstaande manieren tot stand laten komen.


Een zonnester is niet zo ingewikkeld om te maken. Zorg voor een goede positie van de lichtbron (zon) in je foto. Ook heb je voldoende omgevingslicht nodig, om je diafragma flink te kunnen knijpen. Succes!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy