Sprekende zonsondergang foto’s

Amy Schutte 151
De wereld ziet er vaak net een beetje mooier uit tijdens de zonsondergang. En je foto’s ook! Zo maak je fantastische foto's van de zonsondergang.

Tijdens de zonsondergang licht de hemel op in de meest spectaculaire kleuren. Kleuren die het ook op foto’s erg goed doen. Hoe ga je te werk om spectaculaire zonsondergang foto’s te maken?

Plannen

Zoek van tevoren een goede locatie uit, bij daglicht. Zo loop je niet als een kip zonder kop te zoeken naar een onderwerp dat je tegen of in het licht van de ondergaande zon wil fotograferen. Ga daar op tijd naar toe, zodat je op je gemak je camera op kunt stellen en je instellingen kunt maken. Omdat er al minder licht is tijdens de zonsondergang, is een statief erg handig. Zo voorkom je bewegingsonscherpte wanneer je sluitertijd langer moet zetten.

Zoek naar een goede zonsondergang

Je zou denken dat een zonsondergang altijd mooie foto’s oplevert. Dat is niet zo. Afhankelijk van het weer en het jaargetijde ziet een zonsondergang er op dezelfde plek al anders uit. Het verschil zit hem vaak in de wolken. Deze reflecteren het dramatische licht en nemen deze kleuren aan, waardoor ze over de gehele lucht verspreid worden. Zonder wolken is een zonsondergang vaak niet meer dan een zacht kleurverloop. Met wolken is het een schouwspel! Een vale, grijze lucht is vaak ook wat saai. Bij wat regen in de lucht is de zonsondergang vaak wel weer spectaculair!

Witbalans

Als je camera op automatische witbalans staat, zal deze waarschijnlijk herkennen dat de foto wat te veel rood en oranje heeft. De camera zal dat vervolgens opheffen. Maar bij zonsopgangen en zonsondergangen wil je die intense kleuren juist behouden. Stel je witbalans handmatig in, of fotografeer in RAW, zodat je de witbalans gemakkelijk aan kunt passen in de nabewerking.

Apparatuur

Met een groothoek objectief kun je meer van het landschap in je foto opnemen. Een aanrader dus. Denk ook aan je compositie. Een foto van de lucht kan uiteindelijk wat saai worden. Zorg voor interessante voorgrond elementen, om je foto meer diepte te geven. Houd rekening met een fijne compositie. Zo maak je je foto nóg sterker.

Ga niet meteen na zonsondergang weg

Als de zon eenmaal onder is, zijn er nog steeds mooie foto’s te halen. De lucht kan nog prachtige kleuren aannemen die de moeite van een foto absoluut waard zijn. Na het gouden uur (net voor zonsondergang en net na zonsopgang) volgt vaak het blauwe uur, wat een heel andere sfeer heeft maar ook prachtig is voor foto’s. Blijf dus nog even hangen, het kan de moeite absoluut waard zijn.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy