Zonsopgang en zonsondergang fotograferen: tips!
Maar de zonsopgang en zonsondergang zijn zo voorbij, net als de gouden uren net erna en ervoor. Hoe haal je het maximale resultaat in je foto’s? Spoiler alert: met deze tips!
![zonsopgang, zonsondergang, gouden uren](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/sunset-3689760_640.jpg?itok=g6BLlB-F)
Plan je fotoshoot
Zoek van tevoren een goede locatie uit, het liefst bij daglicht. Zo loop je niet als een kip zonder kop te zoeken naar een onderwerp dat je tegen of in het licht van de ondergaande zon wil fotograferen. Ga daar op tijd naar toe, zodat je op je gemak je camera op kunt stellen en je instellingen kunt maken. Omdat er al minder licht is tijdens de zonsondergang, is een statief erg handig. Zo voorkom je bewegingsonscherpte wanneer je sluitertijd langer moet zetten.
Vertel een verhaal
Huh? Mijn onderwerp is toch de zon, die ondergaat? In veel gevallen is een foto van alleen de zonsondergang eigenlijk een beetje saai. We hebben foto’s hiervan al zo vaak gezien. De rust, geluiden en geuren die je bij het ‘live’ aanschouwen had, heb je niet van een foto dus de kracht van het natuurgeweld moet je in alleen beeld zien vast te leggen. Bedenk een verhaal dat je foto wilt vertellen. Bijvoorbeeld het verhaal van palmbomen die zachtjes zwaaien in de wind, tegen de achtergrond van een zonsondergang. Of het verhaal van de zee die het gevecht aangaat met de rotsen, tijdens een prachtige zonsondergang. Personen kunnen natuurlijk ook onderdeel uitmaken van je verhaal.
Wissel af
De zonspgang of zonsondergang wordt vaak in landschapsfoto’s opgenomen. Maar dat hoeft niet. Als je een zoomlens hebt, kun je je beeld gemakkelijk afwisselen zonder van objectief te veranderen. Maar anders kan het ook de moeite waard zijn. Gebruik verschillende brandpuntsafstanden en denk eens buiten landschapsfoto’s. Portretfoto’s zijn bijvoorbeeld ook prachtig tijdens de gouden uren, of macro!
Instellingen voor de zonsondergang of zonsopgang
Haal de camera van de automatische stand af en gebruik diafragma- of sluiterprioriteit. Op deze manier heb je meer controle over het aanwezige licht. In de auto-stand kan de foto net wat overbelicht zijn, terwijl je juist wat anders in gedachten had. Je kunt natuurlijk ook helemaal handmatig je instellingen maken. Als je moeite hebt met de hoge contrasten (hele lichte delen en hele donkere delen), kun je de bracketing functie van je camera eens uitproberen. Op deze manier maakt de camera een aantal foto’s: onderbelicht, één op gemiddelde belichting, en een overbelichte foto. Of je kunt nog meer foto’s maken. Later voeg je deze samen, om het dynamisch bereik van je camera te vergroten.
Witbalans tijdens de zonsondergang en -opgang
![zonsopgang, zonsondergang, gouden uren](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/youth-570881_640.jpg?itok=jUVNuKqf)
Als je camera op automatische witbalans staat, zal deze waarschijnlijk herkennen dat de foto wat te veel rood en oranje heeft. De camera zal dat vervolgens opheffen. Maar bij zonsopgangen en zonsondergangen wil je die intense kleuren juist behouden. Stel je witbalans handmatig in, of fotografeer in RAW, zodat je de witbalans gemakkelijk aan kunt passen in de nabewerking.