Landschapsfotografie in de gouden uren

Amy Schutte 899
De gouden uren, net voor zonsondergang en net na zonsopgang, zijn fantastisch voor fotografie. Ook voor landschapsfotografie!

Tijdens de gouden uren staat de zon laag. Het licht heeft vaak een warme tint en de contrasten zijn zacht omdat het licht niet zo sterk is. Waarom is dit juist zo’n goed moment voor landschapsfotografie

Zacht contrast is goed voor landschapsfotografie

Er zijn foto’s die gebaat zijn bij harde contrasten en scherpe lijnen. Architectuurfotografie bijvoorbeeld, en soms straatfotografie. Vooral in zwart-wit foto’s, waarin duidelijk patronen te zien zijn, werken de hoge contrasten van bijvoorbeeld de middagzon uitstekend. Maar landschapsfotografie is mooier bij zacht licht. Lange schaduwen met zachte randen, die diepte geven aan je foto. Dit werkt door de hele foto, van de voorgrond tot de diepte, tot aan de wolken (die vaak de mooie warme tint van de zon overnemen).

De kleuren

Zoals gezegd, de kleuren hebben die warme, roodachtige tint door de laagstaande zon. Hier danken de gouden uren hun naam aan! Dit licht is mooi voor portretten, maar juist ook voor landschapsfotografie. Door de warme tint krijgen je foto’s ook een warm gevoel, en alleen de kleuren op zich kunnen een foto al mooi maken. Neem lucht in je foto op, en als de locatie zich ervoor leent ook reflectie. Zo kun je optimaal gebruik maken van het bijzondere kleurenspel.

Zachter licht

Doordat de zon lager staat, is het licht zachter. Hierdoor worden lijnen minder hard en krijgt je foto een zacht, bijna romantisch gevoel. Maar het voordeel aan de gouden uren is dat er wel schaduw is: hierdoor krijg je geen platte plaatjes en is het juist heel goed mogelijk om diepte in je foto te krijgen. Dat is lastiger met kunstlicht en softboxen. Maak dus gebruik van dit natuurlijk fenomeen, dat gewoon elke dag gratis voorhanden is.

Tegenlicht en silhouetten

Je kunt ook creatief aan de slag gaan met landschapsfotografie tijdens de gouden uren. Doordat de zon zo laag aan de hemel staat, kun je de zon vaak in je compositie meenemen. Je kunt bijvoorbeeld opzettelijk voor lensflare kiezen. Of je kunt het zachte tegenlicht gebruiken om silhouetten te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan het sterke silhouet van een boom of een voertuig.

Witbalans

Je kunt je instellingen zelf bepalen, afhankelijk van het soort foto dat je maakt. Voor fotografie tijdens de gouden uren wil je misschien wat extra aandacht besteden aan de witbalans. De camera wil op automatische witbalans de warme tinten immers neutraliseren, omdat de camera uitgaat van 18% grijs. Als je camera een witbalans instelling heeft voor bewolkt of schaduw kun je deze eens gebruiken. Of fotografeer in RAW, zodat je de witbalans achteraf gemakkelijk kunt bijstellen zonder kwaliteitsverlies.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy