Maak de kleuren van je zonsondergang foto nog sprekender met Photoshop

Amy Schutte 253
Wanneer je de verzadiging aanpast in Photoshop, of een ander programma, heeft dat effect op de hele foto. Zelfs als je maar één kleur versterkt. Je kunt er ook voor kiezen om lokaler te werken. Bijvoorbeeld bij een zonsondergang.

Bij een zonsondergang is het vaak de lucht die prachtige kleuren aanneemt. Die kleuren kun je nog wat aanzetten, om de foto nog spectaculairder te maken. Aan de voorgrond hoef je niet altijd wat te veranderen. Dat kun je op deze manier doen.

Nieuwe laag

Maak een nieuwe laag aan. Hiervoor kun je de sneltoets Ctrl + Shift + N gebruiken. Wanneer je op de I drukt, schakel je over naar het pipet. Hiermee kun je een sample maken van de kleur van de lucht in de foto zoals ‘ie nu is. Dit is dan de basiskleur. Je kunt ook zelf een kleur kiezen, maar vaak wordt het effect dan al snel onnatuurlijk. Door met je muis in de lucht (van de foto) te klikken krijg je een sample.

Sterkere kleur voor zonsondergang

Klik, wanneer je een sample hebt genomen, op ‘voorgrondkleur instellen’. Dit zit linksonder. In het balkje van het kleuren overzicht kun je nu een wat sterkere variant van je gekozen basiskleur kiezen. Kies niet te heftig, ‘less is more’ en je kunt het altijd sterker maken.

Verven

Nu ga je het penseel activeren, door op de B te klikken of deze te selecteren met de muis. Bovenin komen opties te staan voor dit gereedschap, kies daar ‘voorinstellingenkiezer’. Kijk hoe groot je het penseel wil maken (afhankelijk van hoe groot het gedeelte is dat de lucht inneemt in je compositie), zet de hardheid op 50%. Nu kun je de hele lucht inkleuren. Let goed op bij de horizon.

Laagmasker

Ga naar laag, bovenin het scherm. Selecteer hier ‘bedekken’, in plaats van ‘normaal’. Klik nu op ‘laagmasker toevoegen’, dat je onderaan het scherm vindt (scroll eventueel met je muis erover om het te vinden). Kies bovenin weer afbeelding en vervolgens berekenen.

Bereken

Al je settings in dit scherm staan al goed. Het zou kunnen dat je deze stap (berekenen) een aantal keer moet herhalen, tot je het gewenste effect hebt bereikt. Het kleureffect wordt alleen op de lucht toegepast, dus de voorgrond blijft hetzelfde.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy