Groot, groter, grootst

Sony bouwt gigantisch 16K scherm zo groot als een dubbeldekker

Siem van Woerkom 381
Het scherm is 850inch (!) groot en heeft een beeldresolutie van 16K.

Sony laat 16K scherm zien in Japan

Sony heeft gisteren een gigantisch 16K scherm getoond in Tokyo, Japan. Sony's display bevat ongeveer 16 keer zoveel pixels als een normale 4K-televisie, dit levert een enorm beeld op met extreem veel detail. Kijkers kunnen daardoor zo dichtbij als 1 meter van het scherm vandaan staan en nog geen individuele pixels zien. 

De nieuwe enorme installatie bestaat uit verschillende 'bezel-less' modulaire panelen, wat betekent dat er geen randen zichtbaar zijn. Hierdoor ontstaat de indruk van een enkel scherm.

Het scherm dat zo'n 17ft (19.2 m bij 5.4 m) is, wordt momenteel geïnstalleerd in een nieuw onderzoekscentrum dat is gebouwd voor de Japanse cosmetica groep Shiseido in het centrum van Yokohama, ten zuiden van Tokio. Het is zo groot dat het te zien zal zijn tussen de eerste en tweede (!) verdieping. De ontwikkeling werd aangekondigd door Sony bij de National Association of Broadcasters (NAB) trade show, die op dit moment nog gaande is in Las Vegas, Nevada.

Nieuwe schermtechnologie

'We gaan langzaam in de richting van 8K Tv' s aan dit einde van het decennium, en wie weet hoe lang het zal duren om verder dan dat te gaan. 16K is voor nu dus nog even beperkt tot de video-industrie en zakenwereld', aldus David Mercer van het adviesbureau Strategy Analytics. 'Wanneer je naar een scherm met deze resolutie kijkt van dichtbij levert dit bijna een quasi-virtual reality ervaring op. Je ogen zien geen scherm meer, maar een volledige 'echte' wereld.'

Sony heeft eerder al een 16K-display gemaakt, deze was speciaal ontworpen voor het Tokyo Haneda Vliegveld in 2014. 

Een idee voor wat je op dit scherm zou kunnen kijken: Onderzoekers onthullen eerste foto van een zwart gat

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem