Schattige sidekick

Primeur: Robot schiet bruiloftsfoto's

Siem van Woerkom 307
Een robot die een deel van de bruiloftsfoto's maakt. Het gebeurde eerder deze maand in London.

Robot achter de schermen

Robots zijn geintegreerd in vrijwel elk facet van ons leven, maar blijven vaak wel uit het zicht van de gemiddelde consument. Ze werken veelal in fabrieken, om alle spullen te maken die we gebruiken en waar we van houden. Waar een menselijke touch altijd nog nodig is voor inspectie of nauwkeurige kleinere taken is het toch duidelijk dat de een enorme impact hebben in ons beeld van hedendaagse technologie en workflows. 

Maar wat als een robot een taak dreigt over te nemen die voorheen altijd door een mens werd verricht? Een blik op automatisering binnen een bepaalde tak van fotografie waar veel van onze lezers zich wel eens aan gewaagd zullen hebben; bruidsfotografie.

Eva, de bruiloft robot

Ze is zo'n anderhalve meter hoog, van wit plastic en metaal en met een gigantisch scherm waar haar torso zou zitten. Eva zou de ideale fotografe zijn. Zo kan ze onder andere gezichten herkennen, automatisch foto's op social media delen op basis van deze gezichten, heeft ze een groot 24 inch touch screen dat tijdens de opdracht reclames of branding kan tonen en heeft ze infrarood sensoren waarmee ze niet zomaar tegen stoelen of banken aan rijdt maar een gedetaileerde map kan maken van een kamer of huis. 

Lees ook: Deze website raadt je leeftijd op basis van een foto

Photo booths op bruiloften

Gelukkig is Eva niet op de baan van een professionele fotograaf uit. Ze werkt in principe als een photobooth, die meer interactie biedt voor de gasten op een receptie. Het is de volgende stap in een trend van photobooths die we de laatste jaren op veel bruiloften zien. 'Het was verschrikkelijk leuk om alle reacties van onze gasten te zien toen ze Eva voor het eerst zagen. Wanneer mensen door hadden dat ze echt rond kon 'lopen' was het gelijk het gepreksonderwerp van de dag' aldus Gary en Megan die de robot in hadden gehuurd voor hun bruiloft eerder deze maand. Het was de eerste maal dat Eva op een echte bruiloft mocht werken. En volgens de bruid en bruidegom was het een groot succes. 

Voor wie het zichzelf afvraagt (het was ook onze eerste gedachte), ja er was ook een echte bruiloftfotograaf aanwezig voor de foto's van de ceremonie, het feest en de portretten. Hij voelde zich overigens niet bedreigd door de vriendelijke robot ;)

Beelden: Service Robots

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem