Ongewilde gast

Mysterie: vlieg vast in lens

Siem van Woerkom 842
Personeel bij Lensrentals keek even heel vreemd op: ze vonden een vlieg tussen de glas elementen van een zoomlens.

Ongeloof over situatie

Het is bijna te vreemd om waar te zijn. Een volwassen huisvlieg in een zoomlens die al zo'n anderhalf jaar in de verhuur was bij de mensen van Lensrentals.com. Toch overkwam het ze, toen een klant aanklopte en de aparte ontdekking aan het licht bracht. De klant wist niet hoe de vlieg er terecht gekomen was of hoe lang hij daar al zat. 

Hoe komt zo'n beestje daar dan terecht? Een eerste gedachte was dat het in de fabriek gebeurd zou zijn, tijdens de fabricatie van de 70-200mm. Toch is dat niet het geval, aangezien alle lensen uitvoerig getest worden bij binnekomst in het verhuurbedrijf. 

Geen invloed op kwaliteit

Een huisvlieg tussen de verschillende glas elementen in je zoomlens.. dat zal de kwaliteit van het beeld wel beinvloeden toch? Het antwoord lag wat meer ingewikkeld. In de tests bleek dat de lens geen last had van de ongewilde passagier bij hoge diaframa waardes, wanneer de lens dus helemaal opengezet werd naar f/2.8 was er niets te zien. Pas toen de diafragma naar beneden gehaald werd (in het bereik van f/11) was er een kleine vlek te zien op het beeld. Die overigens nog steeds niet heel vervelend te noemen was. Apart dus om te denken dat het mogelijk is om te schieten met een lens waar een insect in vast zit. 

De-montage voor vlieg

Om de vlieg uiteindelijk uit het objectief te krijgen was er een grote demontage sessie nodig van zo'n 3 uur. Tel daarbij op de kosten die er gemaakt worden voor apparatuur, en de tijd die er verloren gaat door dit beestje, kostte dit voorval het bedrijf bijna zo'n 400 dollar om te fixen. Aangezien de 70-200 zoom lens niet zomaar even simpel uit elkaar te 'klikken' is, was het noodzaak om alle individuele onderdelen voorzichtig een voor een los te koppelen, tot er bij het 7e glaselement dan eindelijk contact was met het (overleden) beestje. 

De algemene theorie op dit moment is dat een fotograaf de lens in de natuur heeft gebruikt en er daardoor miniscule eitjes van een vlieg larve tussen de glas elementen zijn gevallen bij het verwisselen van het objectief. Dat zou de enige plausibele mogelijkheid zijn op dit moment. Maar het blijft een apart verhaal, waar we waarschijnlijk nooit volledig achter zullen komen.  

Lees ook: Frisse blik op natuurfotografie

Beeld: Lensrentals.com

 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem