Frisse blik op natuurfotografie

Amy Schutte 571
Het wordt (binnenkort) weer lekker weer, dus we kunnen onze camera uit het stof halen en er op uit trekken. Lekker naar buiten, de natuur in. Natuurfotografie is een breed begrip, maar er zijn een aantal handvatten die je kunnen helpen om betere foto’s te maken.

Natuurfotografie is heerlijk om te doen. Je hoeft er ook niet perse voor naar een natuurgebied, natuur is overal. Ook in parken of zelfs tuinen kun je prachtige foto’s maken. We geven je wat tips om te helpen.

Neem voorgrond mee in natuurfotografie

Je kunt natuurlijk een foto maken van een onderwerp in de natuur. Of dat nu een boom is, een landschap of dier. Maar soms ontbreekt het aan een beetje ‘jeu’ in je foto. Om je foto’s interessanter te maken kun je er eens voor kiezen om een interessante voorgrond in je foto’s op te nemen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door lager bij de grond te gaan. Hierdoor kun je meer kleur aan je foto’s geven (bloemen), diepte en schaal creëren.

Maak je kader bewust

Heb je een mooie plek gevonden, die je een foto waard vindt? Kijk dan eerst eens om je heen. Vraag je af wat je zo aanspreekt aan deze plek, misschien kun je zelfs verschillende onderdelen benoemen (dat kan in je hoofd). Hoe combineer je deze in een foto? En hoe komen ze het beste tot hun recht? Misschien kun je bijvoorbeeld ergens reflectie vinden, in water. Kun je daar gebruik van maken? Kun je een voorgrond onderwerp vinden? En als je iets uit je kader weglaat, komt de nadruk dan misschien beter op je onderwerp te liggen?

Zorg voor de juiste apparatuur

Er zijn veel verschillende vormen van natuurfotografie. Niet allemaal vereisen ze dezelfde apparatuur. Bedenk daarom van tevoren wat voor soort foto’s je zou willen maken. Ga je erop uit voor macrofoto’s? Dan heb je een ander objectief nodig dan bijvoorbeeld voor landschapsfoto’s. Voor de laatste is een statief ook heel bruikbaar. Voor wildlife heb je een lange lens nodig, omdat je in de meeste gevallen niet dichtbij kunt komen. Bereid je goed voor en ga met een doel. Denk trouwens ook aan je zonnekap.

Ga voor verschillende seizoenen in natuurfotografie

Zeker wanneer je de natuur in je eigen omgeving fotografeert, is het een leuk en leerzaam idee om dezelfde plek (of plekken) in verschillende seizoenen bezoeken. In de winter kun je uitstekend gebruik maken van de korte dagen. Het licht is immers het mooist rond zonsopgang en zonsondergang, en de tijden hiervan zijn heel wat schappelijker in de winter. Bovendien kan een sneeuwlaag (of rijp) de natuur een magische glans geven. In het voorjaar is de ontluikende natuur prachtig op foto’s, en in de zomer komt de volle begroeiing natuurlijk tot een hoogtepunt. In de herfst kun je de prachtige warme tinten van de verkleurende bladeren gebruiken in je foto’s.

Fotografeer de natuur in je eigen omgeving

Zoals we al even aanstipten, je hoeft echt geen uren in de auto of de trein te zitten om mooie natuur te vinden. Zelfs als je in de stad woont, is er natuur te vinden. Wellicht geen uitgestrekte landschappen, maar natuur desalniettemin. Door het te fotograferen krijg je misschien zelfs weer nieuwe waardering voor je eigen woonplaats!

Enthousiast geworden? De mogelijkheden zijn eindeloos in natuurfotografie Gelukkig staat de nieuwe Digifoto Starter dan ook bomvol met tips! Zeker weten dat je nooit meer iets mist? Neem nu vast een abonnement

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy