Portretfotografie zonder reflectiescherm

Amy Schutte 1293
Een mooie, stralend zonnige dag is iets waar veel mensen enorm gelukkig van worden. Maar voor portretfotografie, als je buiten wilde gaan fotograferen, is er minder enthousiasme over. Helemaal als je geen reflectiescherm hebt, om het licht wat bij te sturen.

Zon betekent lichte hooglichten en donkere schaduwen. Het contrast in je foto is hoog, vaak hoger dan het dynamisch bereik van je camera. Bovendien moet je enorm opletten dat de hooglichten (bijvoorbeeld de lucht) niet overbelicht zijn, of de schaduwen onderbelicht. Je kunt er dan namelijk ook niets meer aan redden in de nabewerking.

portret, portretfotografie, buiten, daglicht, reflectiescherm

Reflectiescherm voor portretfotografie

Veel fotografen gebruiken een reflectiescherm voor portretfotografie. Een reflectiescherm is alleen maar een scherm, meestal opvouwbaar, in wit, zilver of goud. Wanneer je de zon aan de ene kant van het gezicht van je model laat vallen, kun je het aan de andere kant weerkaatsen met het scherm. Zo wordt die kant ook verlicht, en worden eventuele harde (slag)schaduwen mooi ingevuld. Bovendien kun je met een reflectiescherm mooie catchlights in de ogen van je model maken. Maar niet iedereen heeft een reflectiescherm. Wat doe je dan?

Zoek gelijkmatig licht op

Natuurlijk kun je nog steeds mooie portretten maken. Je kunt op zoek gaan naar meer gelijkmatig, zachter licht. Schaduwplekken zijn daar ideaal voor. De schaduw van een boom bijvoorbeeld. Of misschien is er een overdekt bankje of picknicktafel te vinden in de buurt. Of misschien kun je in de schaduw van een gebouw gaan staan. Op schaduwplekken heb je uitstekend licht, als het maar gelijkmatig is. Het kan zijn dat de achtergrond overbelicht is, maar mits goed gepositioneerd kan dat prima werken.

Zelf schaduw creëren

Als je op een plek bent waar geen schaduw is, zul je creatiever aan de slag moeten. Het beste kun je proberen zelf schaduw te maken. Kijk eens wat je in de buurt kunt vinden, misschien in je auto. Een paraplu kan bijvoorbeeld werken. Of een deken die je over de achterbank legt, of een scherm voor op de ruit, tegen vorst of zon. Houd het hoog (hiervoor heb je een assistent nodig, maar dat heb je in de meeste gevallen met een reflectiescherm ook) en voila, schaduw. De paraplu zou je natuurlijk als prop kunnen gebruiken in je foto’s.

portret, portretfotografie, buiten, daglicht, reflectiescherm

Gebruik het contrast

Als je niets hebt en geen schaduw kunt vinden, dan kun je maar beter gebruik maken van het contrast. Gebruik tegenlicht om een mooi rimlicht om je model heen te krijgen. Of maak silhouet foto's. Ook lensflare kun je inzetten. Samen met het uitgewassen effect van tegenlicht kan dit een mooi, dromerig effect aan je foto’s geven.

Wacht voor het goede moment voor portretfotografie

Het licht is het hardst rond het middaguur. Naarmate de zon lager aan de hemel staat, worden de schaduwen zachter en gelijkmatiger en het licht warmer van toon. Je kunt er dus ook voor kiezen om te wachten. De gouden uren zijn favoriet onder veel portretfotografen, en dat is niet voor niets.

Portretfotografie kan altijd, ook met hard licht. Je moet alleen soms je creativiteit gebruiken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy