Historisch moment

Onderzoekers onthullen eerste foto van een zwart gat

Siem van Woerkom 1122
Historisch nieuws uit de ruimtevaart, onderzoekers gaan de eerste echte foto tonen van een 'supermassive black hole'.

Eerste foto zwart gat

In het midden van elk groot sterrenstelsel ligt een zwart gat. Dit is een plek waar alle materie (inclusief licht) opgeslokt wordt naar een onbekende plek. Al jarenlang proberen wetenschappers foto's te maken van deze gevaarlijke ruimte objecten, wat enorm lastig gemaakt wordt door het ontbreken van licht (iets wat voor fotografie toch wel echt een vereiste is). 

Een groep onderzoekers van de Event Horizon Telescoop (EHT) zullen echter op 10 april voor het eerst een daadwerkelijk beeld schetsen in de vorm van een foto van een zwart gat.

Linke ruimte-objecten

Zwarte gaten in de ruimte zijn extreem zware objecten met een gemiddelde dichtheid van zo'n miljoen keer de massa van de zon (!).

Door deze extreme massa wordt alles in hun buurt naar het gat toegetrokken. De aantrekkingskracht kan zo extreem zijn dat asteroiden, manen of zelfs hele planeten 'opgeslokt' kunnen worden. 

De foto die op 10 april wereldwijd getoond zal worden kan van Sagittarius A zijn uit ons eigen melkwegstelsel, of M87 van het Virgo A sterrenstelsel. Een aardig verschil nog tussen deze twee giganten; Waar Sagittarius A een massa heeft van 4 miljoen keer de massa van de zon, is dat bij M87 zo'n 3.5 miljard! Alle beelden die tot nu toe beschikbaar zijn van zwarte gaten, in boeken, films of andere media zijn illustraties. Daarom zal het dus zeer spannend zijn om dit historische moment in fotografie op 10 april mee te maken. 

(beeld: Wikimedia Commons / NASA/JPL-Caltech/Reuters) 

Meer ruimte nieuws: Astronaut twittert prachtige ruimtefoto’s

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem