Hoedjesdag

Prinsjesdag, hoe fotografeer je mensen met een hoed?

Christel de Wolff 150
Aanstaande dinsdag is het Prinsjesdag. In de volksmond ook al wel Hoedjesdag genoemd, want hoewel er op de derde dinsdag van september heus wel wat belangrijkers op het programma staat dan mode, sloven we ons vaak enorm uit met extreme hoeden. Een hekel punt voor fotograferen, want hoe fotografeer je een hoofd dat schuil gaat achter een hoed?

Hoeden kunnen niet extreem genoeg op Prinsjesdag. Dat betekent dus dat er erg veel schaduw op de gezichten valt. Lastig om te fotograferen, want als je belicht zoals je gewend bent, blijft het gezicht te donker en als je licht meet op de donkere delen van het gezicht, wordt de rest van je foto te licht. 

Dat laatste hoeft geen nadeel te zijn. Kijk maar eens naar bovenstaande foto. De achtergrond waartegen de dame met hoed is gefotografeerd is heel rommelig. Door scherptediepte te gebruiken en de achtergrond weg te laten vallen in de hoge lichten, creërde de fotograaf een veel rustigere achtergrond waardoor er meer aandacht is voor het model op de voorgrond.

Gebruik aanwezige lichtbronnen of flitslicht

Sta je op Prinsjesdag niet zomaar aan de zijlijn, maar heb je controle over het model dat je gaat fotograferen? Laat hem of haar dan richting een lichtbron kijken zodat het licht op het gezicht valt. Deze lichtbron kan in veel gevallen de zon zijn, maar werk je in een studio of heb je een reportage flitser bij de hand, kun je zo ook zelf een lichtbron creëren. Gebruik je een flitser? Richt deze dan het liefst indirect (via een witte muur of reflector) op het model of stel deze zo in dat hij maar een klein beetje licht afgeeft bij het flitsen. Geef je je model namelijk een volle lading flitslicht, krijg je een een onnatuurlijk effect. 

Bijzonder portret met hoed

Lukt het niet om de situatie naar je hand te zetten? Dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om het effect dat de hoeden op je model hebben in de foto te verwerken of zelfs te overdrijven. Prinsjesdag is typisch zo'n dag waarop alles kan en mag. Trek de hoed nog verder over het hoofd van je model en neem een foto. Het wegvallen van de helft van het gezicht zorgt voor een komische noot. 

Met deze tips weet je precies hoe je het fotograferen van hoeden moet aanpakken, en niet alleen op Prinsjesdag. Een mooie hoedenfoto gemaakt? Upload hem in onze Lezersgallery!

Lees meer: 10 tips om een beetje pit toe te voegen aan je portretten!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel