Portret-tips

10 tips om een beetje pit toe te voegen aan je portretten!

Renzo Gerritsen 792
10 korte, maar duidelijke tips die jouw portretfotografie spannend maken!

1. Kader jouw onderwerp

Kaderen is een techniek waarbij je de aandacht vestigt op één element van een afbeelding door deze in te kaderen met een ander element van de afbeelding. Kaderen geeft een beelddiepte en trekt het oog naar een interessant punt in de afbeelding. Je zou het kunnen doen door je onderwerp in een raam of deuropening te plaatsen, door een kleine opening te laten kijken of zelfs hun handen om hun gezicht te gebruiken. Bekijk hier meer voorbeelden van framing in fotografie.

2. Gebruik een groothoek

Meestal is het gebruik van een groothoeklens bij portretfotografie not done, maar in sommige gevallen werkt het erg goed. Bij zeer grote brandpuntsafstanden kan je een prachtige vervorming creëren. Het is misschien niet het type shot dat je van een persoon maakt. Door deze brandpuntsafstanden te gebruiken, worden delen van het gezicht of lichaam aan de rand van het beeld groter dan in het midden van de foto's. Aan de andere kant kan het ook een open en dramatische impact hebben wanneer jouw onderwerp zich in een indrukwekkende omgeving bevindt.

Portret

3. Speel met achtergronden

De persoon in je portret is het belangrijkste aandachtspunt, maar soms wanneer je ze in verschillende contexten plaatst met verschillende achtergronden, kun je de stemming in een foto dramatisch veranderen. Soms wil je dat je achtergrond zo minimalistisch mogelijk is, soms flink druk en kleurrijk. Dit hangt af van jouw stemming en van de persoon voor de camera.

4. Verander de verhouding

Veel fotografen blijven vastzitten in een sleur van alleen staand fotograferen of anderen juist liggend. Kijk terug naar je eerder gemaakte foto's en bekijk welke je voornamelijk gebruikt. Je zult waarschijnlijk een patroon zien en bewust of onbewust een voorkeur hebben voor staand of liggend. Dat een verticale lijst de portretmodus wordt genoemd wil nog niet zeggen dat je hem altijd moet gebruiken bij het maken van portretten. Voeg wat afwisseling toe en dwing jezelf anders kijken.

5. Neem onscherpe foto's

We denken er inmiddels bijna niet meer bij na, maar een onscherpe foto kan nog steeds een goede foto zijn. Een scherpe foto heeft oms een gebrek aan emotie, gemoedstoestand en interesse. Je kunt hierbij op twee manieren te werk gaan:

1. Concentreer je op één element van het beeld en laat je hoofdonderwerp vervagen. Gebruik hiervoor een groot diafragma dat een kleine scherptediepte creëert en focus op iets voor of achter het onderwerp.

2. Laat het volledige beeld onscherp. Om dit te doen kies je ook hier voor een groot diafragma, maar focus flink voor of achter jouw onderwerp. Je moet hiervoor overschakelen naar handmatige scherpstelling. Dit soort opnamen kan ongelooflijk dromerig en mysterieus zijn.

6. Houd de camera in een hoek

Horizontale en verticale omlijstingen zijn niet de enige opties als het gaat om portretten. Terwijl het rechtzetten van foto's belangrijk kan zijn bij het opnemen in deze formaten, kan het ook leuk zijn om uw foto's met een kleinere diagonale hoek te injecteren. Dit soort kader kan een gevoel van plezier en energie toevoegen aan je opnames. Doe het niet 'licht' of je zult mensen vragen of ze je camera per ongeluk verkeerd hebben gehouden. Overdrijf!

7. Zorg voor beweging

Portretten kunnen enorm statisch zijn, maar wat als je er wat beweging aan toevoegt? Een langzame sluitertijd is voldoende om de beweging vast te leggen. Het alternatief is om je onderwerp duidelijk snel te laten bewegen, maar om een sluitertijd zo snel te gebruiken dat het hun beweging 'bevriest'.

8. Experimenteer met expressies

In sommige portretten is het de uitdrukking op het gezicht van je onderwerp die het beeld maakt. Laat je onderwerp experimenteren met verschillende stemmingen, expressies en emoties in je afbeelding. Speel met extreme emoties.

9. Vul het frame

Een manier om ervoor te zorgen dat jouw onderwerp de aandacht van de kijker vastleg is het kader volledig vullen met hun gezicht. Het is niet iets dat je zou doen bij elke opname die je maakt, maar als je onderwerp het enige in de opname is, kun je nergens anders naar kijken.

10. Zoek een interessant onderwerp

Terwijl velen van ons de meeste tijd doorbrengen met het fotograferen van onze geliefden, vrienden of bekenden is het misschien een interessante oefening om af en toe interessante vreemden te fotograferen? Iemand met veel tattoo's, modieuze kleding of ieta anders wat jouw aandacht trekt. Iemand die de aandacht trekt wil graag in the picture staan, letterlijk en figuurlijk, dus het is een goede oefening als je het lastig vindt om vreemden aan te spreken.

Dit waren 10 tips die jou hopelijk helpen en inspireren om meer uit jezelf te halen. Heb je zelf tips? Deel ze in de reacties! Wie weet kan jij op deze manier weer andere helpen.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Renzo, bedankt voor de nuttige tips :-) heel interessant om te lezen en inderdaad, het hoeft niet altijd zo standaard, met dezelfde posities en formaten. Mvg Jorn