Plant Pete maakt eerste planten selfie

Redactie digifoto Starter 753
Onderzoekers van de ZSL Londen Zoo hebben 's werelds eerste door planten aangedreven camera gemaakt. Maar net zo belangrijk is dat een varen met de naam Pete de camera heeft gebruikt om 'de eerste door planten aangedreven selfie' te maken.

 

Wetenschappelijke plant

De wetenschappelijke proef die leidde tot 's werelds eerste selfie van planten begon maanden geleden. Onderzoeker hebben microbiële brandstofcellen geïnstalleerd in de tentoonstelling Rainforest Life van de dierentuin. De cellen werden geïnstalleerd op "Pete", de maidenhair-varen. Na een hele zomer te hebben gegroeid maakt de varen nu selfies. Pete maakt nu dag en nacht elke 20 seconde een selfie.

Hoe werkt het?

De camera werkt via een soort generator die aangedreven wordt door de energie die de plant uitstoot tijdens fotosynthese. Tijdens de fotosynthese worden suikers afgestoten via de wortels. Deze suikers breken af en laten elektronen vrij. Deze elektronen drijven de generator vervolgens aan. Deze generator is bedacht door het Amerikaanse bedrijf Xnor.ai.

Maar hoe maakt de plant dan selfies? Via een complex systeem van sensoren die het cameraatje doen klikken. Maar wat is het wetenschappelijke voordeel hiervan? De onderzoekers willen kleine camera's plaatsen op de bodem van het regenwoud. Dit zou niet kunnen werken via zonne-energie omdat er te weinig zonlicht op de bodem van het woud schijnt. Ook een standaard batterij zou niet werken omdat deze na een leeg gaat en de batterij vervangen moet worden. Echter, een plant die zijn eigen energie opwekt werkt wel.

In de ZSL Londen Zoo vindt nu alleen nog de testfase plaats. Mocht dit goed gaan willen de onderzoekers camera's plaatsen in het Peruaanse regenwoud.

Lees ook: Fotograaf legt Greta Thunberg op unieke manier vast

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie