IJsbloemen fotograferen

Amy Schutte 1400
In deze koude, donkere dagen is de inspiratie soms ver te zoeken. Dus waarom zouden we geen gebruik maken van die vrieskou, en het een onderwerp maken van onze fotografie? Maak eens ijsbloemen!

Want kou kun je op verschillende manieren in beeld brengen. Niet het meest voor de hand liggend, maar wel enorm leuk om te doen: bloemen of boeketten bevriezen. We leggen het uit.

IJs maken

Wanneer je ijsbloemen wil fotograferen, moet je natuurlijk wat voorbereidingen treffen. Je moet je bloemen natuurlijk bevriezen, en dat duurt even. Droogijs is een snelle manier om dat voor elkaar te krijgen, maar dat hebben we niet zo gemakkelijk bij de hand. Gelukkig kunnen we ook thuis aan de slag. Vele wegen leiden naar Rome, en dit is er één.

Voorbereiding ijsbloemen

Zorg voor verse bloemen. Als je oude bloemen gebruikt, zie je dit uiteraard terug in de foto’s. Zoek een plat tupperware bakje uit, dat groot genoeg is om de bloemen in te leggen, maar nog wel in je vriezer past. Je kunt kraanwater gebruiken, maar dat is vaak minder helder wanneer het bevriest. Je kunt daarom gedestilleerd, of gekookt water gebruiken, om meer doorzichtig ijs te krijgen. Doe eerst een klein laagje water in het bakje, ongeveer een vingerkootje. Leg de bloemen erin en laat het bevriezen in de vriezen. Dit voorkomt dat de bloemen uiteindelijk gaan drijven op het water. Zodra het bevroren is, kun je er voorzichtig nog meer water bij doen. Doe dit net zo lang tot de bloemen zijn opgenomen in een blok met ijs. Hoe groter het blok ijs, hoe minder licht je bloemen bereikt. Maar, ijs smelt vanzelf, dus je kunt beter met teveel ijs beginnen dan te weinig.

Fotograferen

Je hebt nu een groot blok ijs, met daarin je bloemen. Je kunt beginnen! Zeker wanneer het blok nog op z’n grootst is, heb je veel licht nodig. Zet het blok bijvoorbeeld in een vensterbank, of bij een raam. Tegenlicht werkt uitstekend, en zal je bloemen mooi weergeven. Als het ijs wat smelt, kun je dichterbij gaan. Als je een macro objectief hebt, kun je die zeker gebruiken. Als er buiten sneeuw ligt, of het is wit van rijp, is het ook erg leuk om je blok ijs buiten neer te zetten. Zo krijg je een mooi winters plaatje, met een zachte kant.

Experimenteer met vormen

Nu je het vierkante blok ijs hebt geprobeerd, kun je ook experimenteren met andere vormen voor je ijsbloemen. Een langwerpig glas met een tak van de kerstboom. Een bol glas met een enkele bloem erin. Een plastic zakje gevuld met water en bloemen of takjes. Alles kan. In veel gevallen zullen er bubbeltjes in het ijs ontstaan. Dat is de zuurstof die uit de bloem ontsnapt. Probeer deze eens te fotograferen, de vormen zijn vaak prachtig!

Voor een regenachtige zondag heb je nu een leuk project. Natuurlijk heb je wat tijd nodig aan de voorbereiding, want het bevriezen van het water gaat niet zo snel. Begin dus op tijd met je ijsbloemen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy